Ποιοτικη αναλυση της τουριστικης κινησης προωθει η περιφερεια ΑΜΘ

Διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής με τους φορείς Ροδόπης και Έβρου

Ανοιχτή διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ με τους φορείς Ροδόπης και Έβρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Αντωνιάδη.
 
Βάση για τη διαβούλευση αυτή αποτέλεσε το σχέδιο Τουριστικής Προβολής που έχει ήδη εκπονηθεί από την Περιφέρεια, το οποίο έχει πολλαπλές στοχεύσεις όσο αφορά στην καλύτερη καταγραφή του τουρισμού στην περιοχή μας, την καλύτερη δικτύωση της περιφέρειας αλλά και την ενίσχυση του μέσω των ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού και της ορεινού όγκου Ροδόπης.
 
Αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 27 Νοεμβρίου για τους φορείς των ΠΕ Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης. 

Ενιαίο αναγνωρίσιμο σύνολο 

Στο Σχέδιο Τουριστική Προβολής που δόθηκε στη διαβούλευση τονίζεται πως στόχος της Περιφέρειας είναι η προβολή της ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών.
 
Η τουριστική πολιτική σχεδιάστηκε σε βάθος τριετίας και θα κάνει χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων προώθησης και προβολής, ενώ σημειώνεται πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2017 Έτος Τουρισμού όχι για να αποτελέσει αυτό την κορύφωση κάποιων εκδηλώσεων και δράσεων αλλά για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας και αυτή σκοπεύει να ενισχύσει η Διοίκηση με ακόμα περισσότερους πόρους. 

Εντοπισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών της ΑΜΘ 

Ένας από τους στόχους της Περιφέρειας είναι να πραγματοποιήσουν μετρήσεις και έρευνες γνώμης για να αποκτήσουν εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών, μιας και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της ΤτΕ δεν δίνουν επαρκή στοιχεία για τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια.
 
Εντοπίζοντας ποιος επισκέπτεται την περιοχή μας, για ποιο λόγο, από πού προέρχεται, τη διάρκεια της διαμονής του, πόσα χρήματα ξοδεύει, τι περιμένει από αυτή κτλ., θα τους δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόζουνανάλογα τη στρατηγική τους.
 
Την ίδια στιγμή διερευνούν και νέες αγορές για την προσέλκυση τουριστών, όπως για παράδειγμα την Κίνα και τη Ρωσία, λόγω και της ένταξης της Περιφέρειάς μας στο Δρόμο του Μεταξιού αλλά και της αυξανόμενης παρουσίας Κινέζων και Ρώσων τουριστών στη χώρα. 

Έντυπη και ψηφιακή προώθηση 

Η Περιφέρεια θέλει να συγκεντρώσει και να ενοποιήσει το διάσπαρτο προωθητικό υλικό της σε ένα μόνο νέο φυλλάδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες και χάρτη της, ενώ δημιουργείται ένας πολυσέλιδος οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα μνημεία, τις παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία και άλλα που θα διανέμεται σε tour operators.
 
Επίσης δημιουργεί ένα νέο βίντεο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προβολή της Περιφέρειας στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, ενώ αναπτύσσουν νέες ψηφιακές εφαρμογές και εμπλουτίζουν τις υπάρχουσες όπως το JTI για χρήση σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. 

Προβολή και εκδηλώσεις 

Η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μια σειρά από τουριστικές, θεματικές εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις προβολής προϊόντων στο εσωτερικό και εξωτερικό με στόχο την τουριστική προώθηση της, ενώ προχωρά και σε δράσεις προβολής, όπως ταξίδια εξοικείωσης στην Περιφέρειά μας για διαμορφωτές κοινής γνώμης, δημοσιογράφους και bloggers, που ασχολούνται με θέματα τουρισμού, αλλά και στον ειδικό και γενικό Τύπο στην Ελλάδα και στον ειδικό Τύπο στο εξωτερικό.
 
Άλλωστε σχεδιάζουν μια διαφημιστική καμπάνια που θα προβάλλεται εντός της Περιφέρειας και η οποία θα δώσει το μήνυμα της συνεργασίας και της κινητοποίησης όλων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας.
 
Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις, σχεδιάζουν τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης για το Δρόμο του Μεταξιού, πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό, εναλλακτικό και σχολικό τουρισμό, μια ειδική δράση προβολής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους.
 
Ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη Θρακομακεδονική Synergia και το Φεστιβάλ Via Egnatia.
 
Για τη δικτύωση της Περιφέρειάς συνεργάζονται με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Σωματείο «Διάζωμα», ενώ έχουν αποφασίσει τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO) και ιδρύουν Διεύθυνση Τουρισμού για να υπάρχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας. 

Δύο ΟΧΕ για την ΑΜΘ 

Μια από τις γνωστότερες δράσεις της Περιφέρειας είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, με προϋπολογισμό 55,2 εκ. ευρώ, μέσω της οποίας θα γίνουν έργα πρόσβασης, προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας και της νέας Εγνατίας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, δημιουργώντας  μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή.
 
Ταυτόχρονα, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ ώστε να αναδείξουν ψηφιακά και την υπόλοιπη πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας, διαθέτοντας 500.000 ευρώ για την ανάδειξη, την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης.
 
Παράλληλα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Περιφέρειά μας καταγράφονται και σύντομα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο πολιτιστικών δράσεων για όλη την Περιφέρεια.
 
Ο μεγαλύτερος στόχος που έχει θέσει όμως η διοίκηση της Περιφέρειας είναι η ΟΧΕ ζώνης Νέστου και Ορεινού όγκου Ροδόπης, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού και θα επικεντρώνεται στο φυσικό περιβάλλον.
 
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη των τουριστικών δυνατοτήτων οικισμών ειδικού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μέσα από τη δημιουργία διαδρομών και την ανάπτυξη βασικών υποδομών πρόσβασης και περιβάλλοντος.
 
Στην παρούσα φάση, το ποσό που εκτιμούν ότι μπορούν να διαθέσουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι της τάξης των 15 εκ. ευρώ, ο τελικός προϋπολογισμός όμως θα προσδιοριστεί μετά την εξειδίκευση του σχεδίου. 

Ειδικά χωρικά σχέδια για την παραλιακή ζώνη 

Τέλος η Περιφέρεια υλοποιεί μια προκαταρκτική μελέτη με σκοπό να εκπονήσουν, με πόρους του ΕΣΠΑ τους οποίους έχουν ήδη εξασφαλίσει, ειδικά χωρικά σχέδια για όλη την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας.
 
Εκεί θα καθοριστούν περιοχές όπου θα ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης και στις οποίες θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη χωροθέτηση μικρότερων ή μεγαλύτερων τουριστικών συγκροτημάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.
 
Η ενέργεια αυτή θεωρούν πως μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης και να συμβάλουν με τρόπο αποφασιστικό στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.