Με βλεμμα προς το μελλον ο Συνδυασμος «Ροδοπη Σταυροδρομι Αναπτυξης»

Νίκος Αγγελίδης «Η πολιτεία στην Ελλάδα φέρεται κομπλεξικά απέναντι στο επιχειρείν και τους φορείς και εκπροσώπους της»

Να φέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης στο μέλλον, κάνοντας το πλήρως ηλεκτρονικό και δίνοντας περισσότερες παροχές και μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στα μέλη του, θέλει ο κ. Νίκος Αγγελίδης στην επόμενη θητεία του στην προεδρία του Επιμελητηρίου.
 
Ο κ. Αγγελίδης παρουσίασε το ενιαίο ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείται την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ανανεωμένο κατά 40%, όπως εξήγησε ο ίδιος, με πολλά νέα άτομα, «το νέο αίμα», όπως τους χαρακτήρισε, που ελπίζουν πως θα εκπαιδεύσουν στη συμμετοχή των πραγμάτων της περιοχής ώστε «να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι πιο σύγχρονο, που είναι και ο στόχος μας στην επόμενη θητεία».
 
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΕΒΕ Ροδόπης, το οποίο έχει περίπου 1000 μέλη, θα πραγματοποιηθούν στις 1 Δεκεμβρίου, και την ψήφο των συναδέρφων τους διεκδικούν 26 υποψήφιοι.
 

 

Σημαντικό έργο της παράταξης 

Η απερχόμενη διοίκηση, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, παρουσιάζει ένα σημαντικό έργο, κατεβαίνοντας στις εκλογές ως ενιαίος συνδυασμός «Ροδόπη Σταυροδρόμι Ανάπτυξης»  από το 2004, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ομοψυχία, την αλληλοσυμπλήρωση, τον στόχο και την αποτελεσματικότητα, και πως οι επιχειρηματίες αγκαλιάζουν το επιμελητήριό τους από όποιο χώρο και αν ανήκουν.
 
Αυτό θεωρεί πως πέτυχε η διοίκηση, αλλά διαφύλαξαν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, ενώ από την πρώτη στιγμή η αγκαλιά του επιμελητηρίου ήταν ανοιχτή για όλους και ήταν δεκτός όποιος ήθελε να μπει στον συνδυασμό.
 
Το τρίπτυχο Ομόνοια, Αποτελεσματικότητα και Ομοψυχία, που θεωρεί πως έγινε πράξη στο Επιμελητήριό τους, που δεν συμβαίνει συχνά στον χώρο, δείχνει πως η Ροδόπη μπορεί, όταν διαφυλάττει αξίες και σοβαρότητα να συνεργάζεται με όλους τους χώρους, τόνισε ο κ. Αγγελίδης.
 
Ο συνδυασμός που κατέρχεται στις εκλογές αυτές είναι κατά 40% ανανεωμένος, με νέα παιδιά στο ψηφοδέλτιο που προσέγγισαν μόνοι τους το Επιμελητήριο, ενώ κάποιοι εξ αυτών είναι παιδιά υποψηφίων που βρισκόταν στο πρώτο ψηφοδέλτιο στο οποίο ήταν επικεφαλής, κάτι το οποίο τον χαροποιεί ιδιαίτερα. «Αυτή την ανανέωση τη χρειαζόμαστε, θέλουμε να εκπαιδεύσουμε σε αυτή την τετραετία νέο αίμα, που με νέα ορμή και όρεξη θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες για το επιχειρείν στη χώρα μας και για αυτό θεωρούμε ότι ο επιμελητηριακό θεσμός πρέπει να παίξε ένα ρόλο πιο σημαντικό από αυτό που έχει παίξει μέχρι σήμερα» εξήγησε.
 

 

Προσκόμματα από την πολιτεία στα Επιμελητήρια 

Και αυτό γιατί θεωρεί πως ο Επιμελητηριακός θεσμός θα έπρεπε να παίξει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις και την αγορά μεγαλύτερο ρόλο και πιο σημαντικό, όμως δεν τους επιτράπηκε.
 
«Τα Επιμελητήρια είναι η εκχώρηση της πολιτείας στο αυτοδιοικητικό του επιχειρείν, είμαστε ΝΠΔΔ, έχουμε αυξημένη αρμοδιότητα και κύρος ως προς την γνωμοδότησή μας προς την πολιτεία, έχουμε όμως αυστηρούς περιορισμούς» σημείωσε, τονίζοντας πως μπορούν να κάνουν πολλά, ανάλογα με το θεσμικό πλαίσιο που έχει αποφασίσει η πολιτεία.
 
Δυστυχώς για δεκαετίες η πολιτεία δεν έδωσε δύναμη στα Επιμελητήρια όπως σε άλλες χώρες, ενώ κατά την περίοδο της κρίσης κούρεψαν τα χρήματα των Επαγγελματιών στο PSI και έκαναν την συνδρομή προαιρετική.
 
Για αυτό συνεχίζουν να παλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και αν δεν είχαν την τεχνογνωσία για να έχουν παραδοτέα προς τις επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσαν να κάνουν ούτε αυτά που κάνουν μέχρι σήμερα.
 
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει θέσει και απόψεις και πέρα από τα σύνορα της περιοχής, με εκπροσώπησή στα ανώτερα επίπεδα, όμως όλα αυτά τα κάνουν μόνοι τους, μιας και η πολιτεία δεν στηρίζει, και πολλές φορές στέκεται απέναντι στα Επιμελητήρια, που είναι η έκφραση της επιχειρηματικότητας.
 
«Η πολιτεία στην Ελλάδα φέρεται κομπλεξικά απέναντι στο επιχειρείν και τους φορείς και εκπροσώπους της. Δεν έχουμε αυτόν τον αέρα που δείχνει μια πολιτεία που θέλει να στηρίξει όργανα και αγορά ώστε να πάρουμε μπροστά και να έχουμε ανάπτυξη» σημείωσε, και αυτή η πίκρα υπάρχει σε όλα τα Επιμελητηριακά όργανα της χώρας.
 

 

Πέρασμα στο πλήρως ηλεκτρονικό επιμελητήριο 

Για αυτό και παλεύουν για να γίνει ο Επιμελητηριακός θεσμός πιο δυνατός, έχοντας καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να πάρουν το Γενικό Επαγγελματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), και τώρα διεκδικούν τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να αδειοδοτούν τα καταστήματα τους και άλλα.
 
Προσωπικό του όνειρο και στόχος για την επόμενη θητεία είναι να μετατρέψουν το Επιμελητήριο σε Ηλεκτρονικό, «και δεν εννοώ ιστοσελίδες ή portals, αλλά κάτι πιο προχωρημένο ώστε να μπορεί ο επαγγελματίας να μπορεί να κάνει πάρα πολλές δουλειές μέσω αυτού» σημείωσε, και ήδη έχουν κάνει βήματα σε αυτό το κομμάτι που θα φανούν τους επόμενους μήνες.
 
Παράλληλα θέλουν να δημιουργήσουν, αν τους το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο, ένα αγροτικό τμήμα, να κάνουν μελέτες ώστε οι γνωμοδοτήσεις να πατούν επάνω σε νούμερα και να διεκδικούν συγκεκριμένα πράγματα για την περιοχή.
 
«Έχουμε πάρα πολλές καινοτόμες ιδέες στους στόχους μας, αλλά θα πρέπει να μπορούμε και να τις κάνουμε πράξη, γιατί τα Επιμελητήρια βρίσκονται σε μια οικονομική ύφεση που δεν τους επιτρέπεται να κάνουν αυτά που μπορούν» σημείωσε, τονίζοντας πως με την νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το γραφείο μιας στάσης και εξυπηρέτησης του πολίτη, αυτό όμως πρέπει να στελεχωθεί.
 
Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει να δημιουργήσουν ανταποδοτικότητα στο Επιμελητήριο, για να έχουν έσοδα και να το κάνουν πιο σύγχρονο κατά τα δυτικά πρότυπα, διαφορετικά δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους που έχουν βάλει.
 

 

Απαραίτητη η διατήρηση των δύο Επιμελητηρίων στην Ροδόπη 

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στις απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για συνένωση των δύο Επιμελητηρίων της Ροδόπης σε ένα, σημειώνοντας πως όσο  τα επιχειρήματα είναι υπέρ του διαχωρισμού των δύο Επιμελητηρίων, θα κρατούν την κατάσταση ως έχει.
 
«Από τη στιγμή που τα επιμελητήρια έχουν δύο προϋπολογισμούς προγραμμάτων, δύο ψήφους σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια, εφόσον τα δύο Επιμελητήρια συνεργάζονται με ομοψυχία και ομόνοια, είναι προς το καλό της περιοχής» ανέφερε, σημειώνοντας πάντως πως αν κάποια στιγμή το συμφέρον της περιοχής είναι υπέρ της ύπαρξης ενός επιμελητηρίου, θα πρέπει να μελετηθεί η ένωση. Μέχρι τότε όμως θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχουν δύο Επιμελητήρια.
 

Συνεργασία με τον νέο πρόεδρο του ΕΒΕΡ, όποιος και αν είναι αυτός 

Την ικανοποίησή του που δύο νέοι άνθρωποι διεκδικούν την ηγεσία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου Ροδόπης εξέφρασε ο κ. Αγγελίδης στο περιθώριο της παρουσίασης του συνδυασμού του. Ο ίδιος τόνισε πως θα είναι χαρούμενος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε εκλεγεί για το καλό της περιοχής.
 
Όπως ανέφερε, σε έτερο Επιμελητήριο του νομού κατέρχονται δύο συνδυασμοί, κάτι το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις «ανάβει» τα αίματα και δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 
«Είναι δυο νέα παιδιά, με όρεξη, και πιστεύω πως θα έχουν ένα πάρα πολύ καλό αγώνα και έναν ορεξάτο νέο πρόεδρο» σημείωσε, τονίζοντας πως ως και παλαιότερος πρόεδρος, θεωρεί καθήκον του όχι μόνο να συνεργάζεται, αλλά και να βοηθά, λόγω της εμπειρίας του, όποιον από τους δύο εκλεγεί πρόεδρος.
 
 

Τα ονόματα του συνδυασμού: 

Συνολικά κατέρχονται 26 υποψήφιοι, 21 στο εμπορικό Τμήμα, 4 στο τμήμα μεταποίησης και 1 στο τμήμα Υπηρεσιών 

Εμπορικό Τμήμα 

Αγγελίδης Νικόλαος του Ιωάννη (ως επικεφαλής του Συνδυασμού)
Βαφειάδης Ανέστης του Ιωάννη
Βαφειάδης Βασίλης του Γεωργίου
Βουτσινά Έλενα‐Λορεντάνα του Παναγή
Γραμμενίδης Μάρκος του Δημητρίου
Δεμήρ Τζεβάτ του Χουσεΐν
Ζήσης Φώτιος του Ζήση
Κατίου Πασχάλης του Δημητρίου
Κετιπίδου Ειρήνη του Ιωάννη
Κουγιουμτζιάν Τακβόρ του Κεβόρκ
Κυρίδης Γεώργιος του Δημητρίου
Κωνσταντινίδου Κυριακούλα του Μαρίνου
Λεοντίδης Χρήστος του Ιωάννη
Λιανουρίδου Θεοδώρα του Πέτρου
Μάντσιου Στυλιανή του Γεωργίου
Μεμέτ Τζεμάλ του Μεμέτ
Πατρωνίδης Γεώργιος του Εμμανουήλ
Πετρίδης Αναστάσιος του Βασιλείου
Σαπουντζής Μιχαήλ του Ιωάννη
Φραντζής Αντώνιος του Νικολάου
Χαλήλ‐Χασάν Ιμπραήμ του Χουσεΐν

 

Τμήμα Μεταποίησης 

Ιωάννου Χρύσα του Συμεών
Καραφύλλης Παναγιώτης του Ευαγγέλου
Κουρούδη Εμμανουέλα του Σταματίου
Σίσκος Παναγιώτης του Βασιλείου 

Τμήμα Υπηρεσιών 

Πραντσίδης Χρήστος του Ηλία
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.