Ξεχωριστη γραμμη για χαλαλ κρεας θελουν να δημιουργησουν τα σφαγεια Κομοτηνης

Ώστε να μπορέσουν να καλύψουν εξαγωγές αλλά και τοπικές ανάγκες

Έτοιμη να καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα LEADER για τη δημιουργία ξεχωριστής γραμμής για την παραγωγή κρέατος χαλάλ, το οποίο θα μπορεί να εξάγεται σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, είναι η διοίκηση των Σφαγείων Κομοτηνής.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΑΕ, της επιχείρησης του Δήμου Κομοτηνής που έχει τη διαχείριση των σφαγείων, κ. Θέμης Τζενετίδης, εδώ και καιρό επιθυμούν να πάρουν την πιστοποίηση για κρέας χαλάλ, το οποίο αφενός θα μπορεί να διοχετευτεί στην τοπική αγορά για να σταματήσουν οι αυθαίρετες σφαγές που γίνονται στην περιοχή μας κυρίως κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών θρησκευτικών εορτών αφετέρου θα δώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, που θα εξάγονται επεξεργασμένα αντί να γίνεται πώληση ζώντων ζώων.
 
Την πρόταση αυτή ανέπτυξε και από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΑΜΘ, τονίζοντας τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει στον πρωτογενή τομέα και την περιοχή μας γενικότερα.
 
Μάλιστα όπως φαίνεται έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξουν τα προβλήματα που υπήρχαν σε άλλα Σφαγεία παλιότερα που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν γραμμή για χαλάλ.
 
Η γραμμή θα είναι ανεξάρτητη των ήδη υπαρχόντων, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να περάσει από εκεί χοιρινό κρέας, ενώ θα κάνουν και τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνεται η σφαγή με τον κατάλληλο τρόπο.
 
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τζενετίδη, θα βοηθήσει και τους τοπικούς κτηνοτρόφους, ώστε να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο και να βρουν νέες αγορές στο εξωτερικό. 

Τι είναι το κρέας Χαλάλ 

Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε είναι αντικείμενο, είτε είναι προϊόν ή πράξη. Το αντίθετο, δηλαδή το μη αποδεκτό, λέγεται Haraam (Χαράαμ).
 
Τα τρόφιμα που πιστοποιούνται σαν Halal, είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με την ισλαμική Σαρία. Αντίθετα, το πιο γνωστό παράδειγμα Haraam (Χαράαμ), δηλαδή μη επιτρεπόμενου τρόφιμου, είναι το χοιρινό – το μόνο κρέας το οποίο λόγω ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών αντιλήψεων περί υγιεινής δεν θεωρείται από τους πιστούς μουσουλμάνους αποδεκτό σαν τρόφιμο. Τα υπόλοιπα κρέατα προκειμένου να θεωρηθούν αποδεκτά (Halal) προϋποθέτουν συγκεκριμένα κριτήρια  που αφορούν την προέλευση του ζώου, την αιτία και τον τρόπο θανάτου καθώς και την επεξεργασία του.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τρόπο θανάτου του ζώου, η σφαγή πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία: Ένας πιστός (μουσουλμάνος) πριν από την σφαγή πρέπει να επικαλεστεί το όνομα του Αλλάχ (Bismillah – στο όνομα του Αλλάχ) και να αναφωνήσει στην συνέχεια τρεις φορές Allahu Ακμπάρ  (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος). Η σφαγή του ζώου γίνεται με κοφτερό μαχαίρι στον λαιμό και το αίμα από τις φλέβες πρέπει να αποστραγγίζεται.
 
Οι Μουσουλμάνοι καταναλωτές πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιτρεπόμενα (Halal) όπως και ότι μη διατροφικά προϊόντα, όπως π.χ. καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα, είναι επιτρεπόμενα (Halal) και δεν περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα ή άλλα συστατικά που δεν είναι αποδεκτά για την τροφή ή για την χρησιμοποίηση στο σώμα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.