Εγκριθηκε απο το Περιφερειακο Συμβουλιο ο προυπολογισμος του 2018 για την Περιφερεια

Κινείται σε αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσιο

Στα 109.206.333,19 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.
 
Τα έξοδα ανέρχονται στα 109.206.333,19 ευρώ, ενώ τα έσοδα στα 70.324.851,40 ευρώ, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τα 38.881.481,80 ευρώ στα οποία ανέρχεται το ταμειακό υπόλοιπο της Περιφέρειας.
 
Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι η σημαντικότερη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που προσδιορίζει εκείνες τις πολιτικές, λίγες ή περισσότερες, που εγγράφονται στον προϋπολογισμό με συγκεκριμένους πόρους, που θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.
 
Όμως το πλαίσιο έχει γίνει πολύ αυστηρό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του προϋπολογισμού πηγαίνει σε ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία, δαπάνες μεταφοράς μαθητών κτλ.
 
Ζήτησε δε να ψηφίσουν όλα οι παρατάξεις τον προϋπολογισμό. 

«Ανελαστικός» ο προϋπολογισμός 

«Ανελαστικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης, σημειώνοντας πως το 99% των δαπανών του αναλώνεται κυρίως σε μισθοδοσίες, σε επιδόματα, μεταφορές μαθητών, με την Περιφέρεια να μην μπορεί να αναπτύξει ένα αναπτυξιακό όραμα.
 
Επομένως το μόνο αναπτυξιακό της εργαλείο είναι το ΕΣΠΑ, στο οποίο όμως η περιφέρεια έχει μηδενικές απορροφήσεις, σημειώνοντας πως και στον τέταρτο χρόνο της διοίκησης η Περιφέρεια αποδεικνύεται ουραγός σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και στα οραματικά τους στοιχεία.
 

Για αυτό και ψήφισαν λευκό, γιατί πρέπει να πληρωθούν οι ανελαστικές δαπάνες, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως ένα κονδύλι 15 εκ. ευρώ αναλώνεται στο κομμάτι δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων, με ελάχιστα να κατευθύνονται σε μελέτες  και ωρίμανση έργων.
 
Παρότρυνε δε την διοίκηση να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη των διεκδικήσεων, ώστε να έχει η περιφέρεια αποτέλεσμα, έργο και να ωφεληθούν οι συμπολίτες μας. 

Λευκό η Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση 

Λευκό ψήφισε και η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης με τον κ. Σπύρο Τουρτούρη να επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός κινείται σε μια διαχειριστική λογική, χαρακτηρίζοντάς τον άνευρο και άψυχο, χωρίς πολιτικό σκεπτικό.
 
Θεωρεί δε πως θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των στόχων που θα εξυπηρετηθούν από τον προϋπολογισμό. 

Δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες 

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Χρήστος Τρέλλης καταψήφισε τον προϋπολογισμό θεωρώντας πως αποτελεί συνέχεια των προϋπολογισμών των μνημονίων και της λιτότητας που εφαρμόστηκε την τελευταία επταετία σε επίπεδο περιφερειών και επίπεδο χώρας.
 
Μάλιστα δεν έχει να κάνει τίποτα με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά μας, που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική προστασία, με τα αγροτικά έργα, των υποδομών της παιδείας και της υγείας, υπενθυμίζοντας πως η περιφέρειά είναι από τις πλουσιότερες σε υδατικά αποθέματα, αλλά ελάχιστα από αυτά κατευθύνονται στην άρδευση.
 
Για αυτό και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να πρωτοστατήσουν και να διεκδικήσουν όλα τα έργα που είναι απαραίτητα και τις έκτακτες ανάγκες.
 
Υπενθύμισε δε πως ελλείψεις όπως αυτές που υπήρχαν στην Σαμοθράκη όταν πλήγηκε από τα βαριά καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν σε όλη την Περιφέρεια, με πιο οξυμένο το πρόβλημα στον Έβρο. 

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 

Τελικά ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από την συμπολίτευση, την παράταξη της Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας και τη Γνώση και Συνεργασία, λευκό ψήφισαν η Κοινωνική Συμμαχία, η Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση, η Οικολογία Αλληλεγγύη και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Οντέρ Μουμίν, ενώ κατά ψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ελληνική Αυγή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.