«Στην Θρακη υπαρχει αναγκη για δικαιη αντιμετωπιση»

Αυτά που δεν ειπώθηκαν στο παραγωγικό συνέδριο από την Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο»

Τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία διαλόγου στη συνεδρία για την παιδεία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο». Πρόσχημα του αποκλεισμού όπως σημειώνει, η Κίνηση Πολιτών σε ανακοίνωσή της ήταν ότι «δεν πρόλαβαν» για να παραθέσει στη συνέχεια στοιχεία που έλαβε από τον Συνήγορο του Πολίτη μετά από καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχολικές μονάδες και την χρηματοδότηση των μειονοτικών σχολείων σε σχέση με τα δημόσια.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών «Θέλουμε μειονοτικό σχολείο έχει ως εξής:
 
 «Όλοι οι κυβερνητικοί ομιλητές αναφέρονται στον όρο “δίκαιη ανάπτυξη”  που είναι και ο τίτλος αυτού του συνεδρίου. Κατά την γνώμη μας ο τίτλος αυτός έπρεπε να είναι  “δίκαιη αντιμετώπιση”.
 
Διότι αν δεν υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας και της κυβέρνησης όσο αφορά την μειονότητα και την μειονοτική εκπαίδευση , δεν μπορεί να υπάρξει  ανάπτυξη, πόσο μάλλον δίκαιη ανάπτυξη . Εξάλλου, κατά την άποψη μας, για αυτό είμαστε η πιο φτωχή περιφέρεια.
 
Οι 150.000 κάτοικοι μέλη της μειονότητας αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους από τους υπόλοιπους   κατοίκους σε όλα τα θέματα .Για αυτό  βγαίνουν έτσι τα στατιστικά στοιχεία. Ουσιαστικά ,δηλαδή, οι μειονοτικοί είναι οι πιο φτωχοί επειδή δεν τυγχάνουν δίκαιης αντιμετώπισης .
 
Και δια του λόγου το ασφαλές θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα και στοιχεία. Κατόπιν αναφοράς μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη  σχετικά με την κατανομή της κρατικής επιχορήγησης των μειονοτικών σχολείων αρμοδιότητας του δήμου Κομοτηνής,  λάβαμε τα  εξής στατιστικά στοιχεία  από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από τον δήμο Κομοτηνής , κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη.
 
Στην αρμοδιότητα του δήμου Κομοτηνής υπάρχουν 15 μειονοτικά δημοτικά και 14 δημόσια δημοτικά σχολεία
Τα δημόσια σχολεία έχουν 12 γυμναστήρια ενώ τα μειονοτικά 1
Τα δημόσια σχολεία έχουν 3 βιβλιοθήκες τα μειονοτικά 1
Τα δημόσια σχολεία έχουν 17 εργαστήρια τα μειονοτικά έχουν 5
Τα δημόσια σχολεία έχουν 11 Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων , τα μειονοτικά έχουν 4.
 
Τα χρήματα που διανέμονται  από την κρατική επιχορήγηση 4.000 ευρώ ανά σχολείο στα δημόσια, 900 ευρώ ανά σχολείο στα μειονοτικά.  
 
Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι εδώ στην Θράκη υπάρχει ανάγκη για δίκαιη αντιμετώπιση και αποδεικνύουν ότι το αίτημα μας για νέο , σύγχρονο μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Κομοτηνή είναι δίκαιο και αναγκαίο.   
 
Αυτά είχαμε να πούμε αλλά  δεν μας «άφησαν». Είχαμε δώσει το όνομά μας από τις 10.00 και δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν. Απλά δεν μας έδωσαν τον λόγο.
 
Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς την κίνηση μας και είναι στην διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα δει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.