Τεχνικο προγραμμα περιορισμενων πορων στο Δημο Κομοτηνης

1,5 εκ. ευρώ για παιδικές χαρές, αλλά και 1 εκ. ευρώ για την οδοποιία Κομοτηνής και οικισμών περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για το 2017, το οποίο περιλαμβάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε έργα για παιδικές χαρές, συντηρήσεις οδοποιίας καθώς και συντηρήσεις διδακτηρίων.
 
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η πρώτη ένταξη για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, ενώ εντός του 2018 αναμένεται να αυξηθούν τα έργα με τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ.
 
Μέσα στο 2018 προβλέπεται και η ολοκλήρωση της Τσανακλείου, ενώ θα γίνει και η ανάπλαση του δημοτικού ιατρείου Τυχηρού. 

Σταθερά μειωμένοι οι πόροι 

Πάντως ο κ. Πετρίδης, αφού σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί των έργων θα είναι 3.5 φορές πάνω από τη κρατική χρηματοδότηση υπενθύμισε πως ο Δήμος σε πολλά έργα πετυχαίνει υψηλές εκπτώσεις, με τα χρήματα που εξοικονομούνται να οδηγούν σε πρόσθετα έργα. Αντέτεινε όμως πως αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μιας και η τεχνική υπηρεσία τους είναι υποστελεχωμένη τόσο που φτάνει στο επίπεδο μικρών αγροτικών Δήμων.
 
Στις μελέτες, από τις οποίες το Τεχνικό περιλαμβάνει 30 συνεχιζόμενες και νέες, αποτελεί προτεραιότητα για ακόμη μια χρονιά η χωροταξική τροποποίηση του οικισμού του Αλάν Κογιού, για την οποία και έχουν ζητήσει να διατεθεί στελεχιακό δυναμικό από την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δεν διαθέτει ο Δήμος (Περιβαλλοντολόγο και Χωροτάκτη) μέσω προγραμματικής σύμβασης για να προχωρήσουν στην δημοπράτηση και εκπόνηση μελετών για το ειδικό χωροταξικό.
 
Μέχρι τώρα δεν έχουν απαντήσεις στα επίμαχα αιτήματα, όμως έχουν μιλήσει με την Ειδική γραμματέα για τους Ρομά και το ΥΠΕΚΑ, αν μπορούν να στηριχθούν αυτές οι δράσεις. 

Κριτική για έλλειψη οράματος και φιλοσοφίας 

Κριτική στο πρόγραμμα έκανε η κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» , χαρακτηρίζοντας το «μία από τα ίδια» και σημειώνοντας πως δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες που υπάρχουν χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα.
 
Παρόλο που τόνισε πως σε αρκετά σημεία, όπως οι παιδικές χαρές, συμφωνούν με το πρόγραμμα, θεωρούν πως η φιλοσοφία και η εικόνα του δεν τους ικανοποιεί ενώ πιστεύουν πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Δημοτών.
 
Η κ. Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» σημείωσε πως είναι πολύ αρνητικό το ότι έρχεται ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει προηγηθεί ένας απολογισμός, που θα βοηθούσε και την αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική αλλά και προτάσεις για μεταφορά κονδυλίων, αν δεν γίνονται τα έργα.
 
Σημείωσε δε πως ο Δήμος, και μέσα από το πρόγραμμα, δείχνει χρηστή αλλά συντηρητική διαχείριση, ότι δεν έχει όραμα για να αλλάξει την καθημερινότητα, όταν οι ανάγκες σε οικισμούς και πόλη είναι πολλαπλές, και αναρωτήθηκε αν οι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν για να γίνει κάτι πιο χρήσιμο για την περιοχή που θα αφήσει ένα διαχρονικό αποτύπωμα
 
Πιο ειδικές παρατηρήσεις έκανε ο κ. Κώστας Καραΐσκος από την παράταξη του Σπάρτακου, για το πρόγραμμα, ζητώντας μέριμνα για τα πιο παλιά δημοτικά κτίρια στους οικισμούς, ώστε να μην απαξιωθούν πλήρως, καθώς και παρεμβάσεις στην οδοποιΐα.
 
Τελικά την πρόταση υπερψήφισε η συμπολίτευση και η παράταξη του Σπάρτακου, ενώ κατά ψήφισαν «Εμείς η πόλη» και η «Πολη-τική Ανατροπή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.