Ξεκινησε το αναπτυξιακο συνεδριο ΑΜΘ

Όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την εναρκτήρια ομιλία του - Γιάννης Δραγασάκης «Η ΑΜΘ χρειάζεται μια δυνατή επανεκκίνηση για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος»

Την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα ο απολογισμός του Αναπτυξιακού συνεδρίου και των όσων επακολούθησαν θα είναι θετικός εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης ανοίγοντας το 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.
 
Μίλησε δε για μια δυνατή επανεκκίνηση προκειμένου  να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, με συντονισμό δυνάμεων, με συνεκτικό σχέδιο, με προοδευτικές δημόσιες πολιτικές.
 
Η καίρια γεωστρατηγική θέση, η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και το φυσικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θεωρεί πως μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας για τη βιώσιμη ανάταξη της τοπικής οικονομίας. 

Ελπίδα για θετικά αποτελέσματα 

Τον κ. Δραγασάκη προλόγισαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος ανέπτυξε σε αδρές γραμμές τις αναπτυξιακές προτάσεις που είχε διαμορφώσει η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ, για την ανάταση της χώρας.
 
Έκανε όμως ειδική μνεία στην επιστολή των τεσσάρων Μητροπολιτών, που φιλοξενείται σε άλλη σελίδα της εφημερίδα μας, συντονιζόμενος πλήρως με αυτά που αναφέρονται σε αυτή, και ζητώντας δράση από την κυβέρνηση.
 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στην παρουσία της κυβέρνησης στην περιοχή μας και στη σημασία του αναπτυξιακού συνεδρίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα αποτελέσματά του θα είναι θετικά. 

Σε δυναμική τροχιά η χώρα 

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η διαδικασία της ανάκαμψης της χώρας είναι ήδη σε δυναμική τροχιά. «Δεν μας αρκεί όμως αυτό. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα «όπως όπως», επιστρέφοντας σε παλιές παθογένειες. Χρειαζόμαστε και σχεδιάζουμε ένα νέο Υπόδειγμα Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης».
 
Κάποιοι, στην αρχή, σημείωσε, χαρακτήρισαν τα Περιφερειακά Συνέδρια ως «φιέστες». Ο βαθμός και η θέρμη της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων κατέδειξε όμως όχι μόνο τη χρησιμότητα, αλλά και την αναγκαιότητα των Συνεδρίων αυτών.
 
Παράλληλα με το να καταστήσουν την κοινωνία πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης, τα Περιφερειακά Συνέδρια εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
 
Το τέλος των Μνημονίων, ανέφερε, θα είναι πραγματικότητα σε λίγους μήνες από σήμερα. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο εφησυχασμού. Είναι ευθύνη όλων από σήμερα να σχεδιάσουν τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. 

Νέο παραγωγικό υπόδειγμα στην ΑΜΘ 

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα θα στηριχθεί σε ισχυρές παραγωγικές βάσεις, σε τομείς και δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία, ικανή να δημιουργεί θέσεις πλήρους και καλά αμειβομένης εργασίας υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας πως διαψεύδονται σήμερα απόψεις που θεωρούν την πρωτογενή παραγωγή παρωχημένη και τη μεταποιητική βιομηχανία ανέφικτη. Το ζήτημα της βιομηχανικής πολιτικής, τόνισε, έχει ξανά κεντρική θέση στην Ευρώπη, ενώ ισχυρή είναι η παγκόσμια ζήτηση για ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα αγροδιατροφής.
 
Η ΑΜΘ, σημείωσε, από μια ακριτική και σχετικά υστερούσα και απομονωμένη Περιφέρεια, μετασχηματίζεται σε πύλη της χώρας και της Ευρώπης, σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς σημασίας.
 
Σήμερα, η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται σε φάση έντονου μετασχηματισμού. Οι υπερτοπικού χαρακτήρα προωθητικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτόν το μετασχηματισμό συναντώνται με σημαντικές ενδογενείς αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Για αυτό και κατά τον κ. Δραγασάκη η καίρια γεωστρατηγική θέση, η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και το φυσικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας για τη βιώσιμη ανάταξη της τοπικής οικονομίας.
 
Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη χρειάζεται μια νέα αρχή, τόνισε, μια δυνατή επανεκκίνηση για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, με συντονισμό δυνάμεων, με συνεκτικό σχέδιο, με προοδευτικές δημόσιες πολιτικές. 

Ανάταση της Περιφέρειας 

Η περιφέρεια, ανέφερε, είναι μια απ’ τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο εθνικό, με χαμηλότερη παραγωγικότητα της εργασίας και συγκριτικά περιορισμένους ανθρώπινους πόρους.
 
Δεκαετίες λανθασμένων επιλογών είχαν καταδικάσει την περιοχή στην ελλειμματική ανάπτυξη, εάν όχι στην υπανάπτυξη, στην αποβιομηχάνιση, με ανεπαρκείς διασυνδέσεις με την υπόλοιπη χώρα και την Ευρώπη, με κυριαρχία παραδοσιακών και εν πολλοίς παρωχημένων κλάδων έντασης εργασίας και χαμηλής ειδίκευσης.
 
Όποια σχέδια υπήρξαν και όποια κίνητρα δόθηκαν ήταν αποσπασματικά και άστοχα, που αντικειμενικά στήριξαν ένα είδος επιχειρηματικότητας με περιορισμένη κοινωνική ευθύνη και κοινωνική ανταποδοτικότητα.
 

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, μελέτες που έχουν γίνει αλλά και εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι η Περιφέρεια μπορεί να γίνει η βάση για ένα σύμπλεγμα δραστηριοτήτων με έμφαση την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, με παράλληλη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων για ειδικές μορφές τουρισμού.
 
Η Περιφέρεια διαθέτει επίσης σημαντικές ενεργειακές δυνατότητες και κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών. Η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων με όρους όμως οικολογικής προστασίας και κοινωνικής αποδοχής, και αυτή είναι μια θεμελιακή συνθήκη, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και εισόδημα στην περιοχή.
 
Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μέσα από το οποίο η περιοχή διαθέτει μια ισχυρή επιστημονική βάση που πρέπει να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί για τη διασύνδεση της έρευνας με τη μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή.
 
«Η καίρια γεωστρατηγική θέση, η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και το φυσικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας για τη βιώσιμη ανάταξη της τοπικής οικονομίας. Ο φυσικός πλούτος της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τις νέες υποδομές που σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση στην περιοχή αποτελούν ένα σταθερό υπόβαθρο για βιώσιμη, εξωστρεφή και κοινωνικά ισότιμη ανάπτυξη» ανέφερε.
 
Επισήμανε δε πως η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της περιοχής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις ώστε η περιοχή να αποτελέσει, όπως ήδη αποτελεί, ένα θετικό διεθνές παράδειγμα ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης σε πείσμα όσων κηρύσσουν την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.
 
Μέσα από το συνέδριο θα συγκεκριμενοποιηθούν τα συστατικά ενός τέτοιου σχεδίου που θα δώσει κοινωνικό περιεχόμενο στο συντελούμενο μετασχηματισμό της Περιφέρειας και θα τον συνδέσει με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας, για την αναβάθμιση του παραγωγικού συστήματος, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων.
 
Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα κάνουν απολογισμό και θα έχουν -κυβέρνηση, περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τοπική κοινωνία- την ηθική ικανοποίηση ότι, συνεργαζόμενοι, συνέβαλλαν στο να υπάρξουν έμπρακτα αποτελέσματα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.