«Το γαλαζιο του Οδυσσεα σε ενα ποιημα»

106 χρόνια, από τη γέννηση του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη (2/11/1911)

Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά και γράφονται συνεχώς ακόμη περισσότερα, για τη μεγάλη προσωπικότητα και το ανυπέρβλητο έργο του ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Ωστόσο, με αφορμή, τον εορτασμό των 106 χρόνων από τη γέννησή του, στις 2 Νοεμβρίου, ο Ελύτης φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ποιητής του «φωτός», του «γαλάζιου του ουρανού» και της «θάλασσας», της «ελπίδας», της «γης της Ελλάδος».


Δίκαια λοιπόν, καθώς έκανε αυτό το φως, δύναμη του Λόγου του και έμπνευση. Και όλα αυτά ήταν απλώς η πρώτη ύλη των αναμνήσεών του, που μετέπειτα έκανε Τέχνη. Τέχνη διαχρονική και διαχρονικά ζωντανή. 

Ο Ποιητής του «Αιγαίου», του «φωτός», της «ελπίδας» 

Ο ποιητής του «Αιγαίου» συνεχίζει να διαβάζεται και να εμπνέει ακόμα και σήμερα. Η ποίησή του συνδυάζει μια αίσθηση γλυκιάς συγκίνησης και η ευαισθησία του λυρισμού του «εμείς», κερδίζει από τις πρώτες λέξεις της ανάγνωσης. Με μια διάθεση ανάγλυφη και παραστατική, εξέφρασε όπως κανείς, το αίσθημα της ελευθερίας, του πάθους και της λογικής αλλά κυρίως του  νεανικού έρωτα και της αγάπης, μέσα από τη δική του ιδιαίτερη συγγραφική πένα. Εκεί, όπου η γραφή, έρχεται σε απόλυτη σύνδεση με το φώς, το γαλάζιο, την ελπίδα. Η ελληνικότητα του Ελύτη, πρωτοστατεί. 


Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του ‘30», στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για όλους εμάς, που νιώσαμε άλλοι πολύ άλλοι λιγότερο, τον παλμό της γραφής του, θα αποτελεί ένα αισιόδοξο φως που δεν θα σβήσει, όσο το βιβλίο μένει ανοιχτό, και η μαγεία των λέξεων διαπερνά ψυχή και νου. Το γαλάζιο αυτό του Ελύτη, που εξέφραζε το τότε, εκφράζει το σήμερα και θα εκφράζει το αύριο της Ελλάδας. Γιατί, όσο και αν οι καιροί αλλάξουν, δυσκολέψουν και απογοητεύσουν, το φως της Ποίησης του Ελύτη, πάντα θα ζωντανεύει με χρώματα, την πιο κρυφή ελπίδα του ανθρώπου για ζωή. Την ελπίδα, που πάντα ο αναγνώστης θα αναζητά και θα βρίσκει στο «γαλάζιο» της Ποίησης του Οδυσσέα.
 

* Η Κατερίνα Γηρούση είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.