Ασκηση στο νερο με … ποδηλατο

Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» «επένδυσε» μέρος της δωρεάς της Visa Hellas στην ενίσχυση του προγράμματος άσκηση στο νερό

Στην ενίσχυση του προγράμματος άσκησης στο νερό, που υλοποιείται εδώ και 15 συναπτά έτη, από τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, κατευθύνθηκε μέρος των χρημάτων με τα οποία χρηματοδοτήθηκε ο Σύλλογος από το πρόγραμμα αλληλεγγύης της Visa Hellas.
 
Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» ήταν ένας από τους 15 συνολικά ΜΚΟ της χώρας που χρηματοδοτήθηκαν συνολικά με 1 εκατ. ευρώ από την Visa, ενισχύοντας το έργο τους για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας.
 
Ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» αποφάσισε να αξιοποιήσει την δωρεά αυτή, ενισχύοντας το πρόγραμμα άσκησης στο νερό, που στο πέρασμα όλων αυτών των ετών έχει βοηθήσει δεκάδες συμπολίτες μας, με διάφορα είδη αναπηρίας, οι οποίοι μέσα από την άσκηση μειώνουν τον πόνο τους και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.
 
Το πρώτο και βασικό «εργαλείο» το οποίο προστέθηκε στην «εργαλειοθήκη» του «ΠΕΡΠΑΤΩ» είναι το aqua bike, ένα ποδήλατο νερού ελληνιστί, το οποίο μάλιστα έχει ήδη παραληφθεί και δοκιμαστεί από τους πρώτους ασκούμενους του φετινού προγράμματος.
 
Το ποδήλατο βρίσκεται στην πισίνα του Πανεπιστημιακού Κολυμβητηρίου, όπου κάθε μέρα πραγματοποιούνται οι συνεδρίες των ασκούμενων, οι οποίοι  έχουν ήδη τη δυνατότητα να το δοκιμάσουν υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής του Συλλόγου κ. Ευαγγελίας Μακρή.
 
Το ποδήλατο στο νερό, θεωρείται η νέα μόδα στη γυμναστική. Μία μόδα η οποία ακολουθείται φανατικά σε όλον τον κόσμο, από ανθρώπους με κινητική ή και όχι αναπηρία. Το βασικό χαρακτηριστικό που το κάνει νούμερο ένα επιλογή των προαναφερθέντων είναι η εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος που προσφέρει, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της αερόβιας άσκησης, και την αντίσταση του νερού που κάνει την άσκηση πιο δυναμική, αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο επισφαλή για πιθανούς τραυματισμούς, χάρη στις ιδιότητες του νερού. 

Άσκηση σε συνθήκες πλήρους αυτονομίας 

Γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και η κ. Ευαγγελία Μακρή, η οποία τόνισε πως οι στόχοι που θέτει η ίδια σε συνεργασία με τους ασκούμενους του προγράμματος, επιτυγχάνονται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά, ενώ τόνισε πως στην περίπτωση ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικές αναπηρίες, η μέγιστη δυνατότητα την οποία προσφέρει είναι αυτή της πλήρους αυτονομίας του κάθε ασκούμενου μέσα στο νερό.
 
Όπως εξήγησε «με το ποδήλατο μέσα στο νερό μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε αρχικά στον συντονισμό του ασκούμενου, το εύρος κίνησής του, αλλά και την μυϊκή ενδυνάμωσή του, ανάλογα με τις ασκήσεις που απαιτείται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά». Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για ένα πανάλαφρο και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση «εργαλείο» το οποίο μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον ασκούμενο, υπό την καθοδήγηση πάντα του ειδικού εκπαιδευτή.
 

Ήδη και οι φοιτητές της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής αλλά και οι υπόλοιποι επισκέπτες του κολυμβητηρίου έχουν δηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για να το δοκιμάσουν, όπως και θα γίνει, μιας και το ποδήλατο θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου.
 
Μία εκ των πρώτων ασκούμενων που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το ποδήλατο στο νερό είναι η κ. Άννα Ευστρατιάδου, η οποία ασκήθηκε σε αυτό κατά τη χθεσινή της συνεδρία, δηλώνοντας ενθουσιασμένη από την χρήση του, κατοχυρώνοντάς το μάλιστα ως την αγαπημένη της έως τώρα άσκηση. Η κ.Ευστρατιάδου αντιμετωπίζει αριστερή ημιπληγία, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου,  με το ένα χέρι της να βρίσκεται σε πλήρη σύκαμψη. Η άσκηση ωστόσο στο ποδήλατο μέσα στο νερό της έδωσε τη δυνατότητα να επιμηκύνει το σύνολο των μυϊκών της  ομάδων, δίνοντάς μας ένα πολύ καλό παράδειγμα των πολλών οφελών που μπορεί η άσκηση αυτή να προσφέρει. Η κ. Ευστρατιάδου συμμετέχει στο πρόγραμμα άθλησης στο νερό τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη και ωφελημένη από αυτό, ενώ όπως τόνισε το ποδήλατο στο νερό θα αποτελεί σίγουρα την μία εκ των συνεδριών που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα.
 
Το εν λόγω ποδήλατο βρίσκεται ήδη στα νερά του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου, ενώ όπως μας ενημέρωσε η κ. Μακρή τις επόμενες ημέρες αναμένεται και επιπλέον εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ενίσχυση του προγράμματος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.