Επισημα στο ΔΠΘ τo EURALEX 2020

Ξεκινάν οι προετοιμασίες με την «υπογραφή» του Euralex board

Και επισήμως πλέον το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας Euralex, το 2020 θα πραγματοποιηθεί στη Θράκη. Την ανακοίνωση της ανάληψης της διοργάνωσης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας είχε κάνει η πρόεδρος του Τμήματος κ. Ζωή Γαβριηλίδου σε σχετική της συνέντευξη τον Σεπτέμβριο του 2016, ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας, στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η απόφαση του Euralex board καθαρογράφηκε και πλέον οι προετοιμασίες ξεκινούν επισήμως.
 
Η Euralex είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία λεξικογραφίας και ο μοναδικός θεσπισμένος φορέας που αφορά στη λεξικογραφία, δηλαδή στην επιστήμη, η οποία ασχολείται θεωρητικά και εμπειρικά με τη δημιουργία λεξικών. Τα συνέδρια της Euralex, αποτελούν αφορμή συγκέντρωσης ερευνητών, ακαδημαϊκών, αλλά στελεχών εταιρειών και εκδοτικών οίκων λεξικών, ανά δύο χρόνια, με στόχο την παρουσίαση όλων των νέων ερευνητικών δεδομένων στον χώρο της λεξικογραφίας.
 
Το τελευταίο τέτοιο συνέδριο έγινε στη Γεωργία τον Σεπτέμβριο του 2016, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 180 συνέδρων από όλα τα μέρη της γης και ήταν το μέρος στο οποίο το ΔΠΘ υπήρξε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που κατέθεσε πρόταση διοργάνωσης του συνεδρίου και απέσπασε την θετική έγκριση του συμβουλίου.
 
Η πρώτη αυτή έγκριση έλαβε πλέον και τις τελικές της εγκρίσεις και όπως έγραψε η κ. Γαβριηλίδου στην προαναφερθείσα ανάρτηση «To EURALEX 2020 πηγαίνει στο Δ.Π.Θ!». 

Με την αφορμή αυτή να υπενθυμίσουμε πως στα όσα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στην σχετική της συνέντευξη έναν χρόνο πριν η κ. Γαβριηλίδου, «το συνέδριο θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους “εξωτερικούς” συμμετέχοντες να μάθουν για τη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο της περιοχής μας όσο και για την περιοχή, αφού σε αυτό συμμετέχουν ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκδότες από όλο τον κόσμο, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θράκη» αλλά και « ένας καλός τρόπος να μάθουν και μεγάλοι ερευνητές τι δουλειά γίνεται στο Δημοκρίτειο και έτσι να μπούμε στο χάρτη και των πιθανών parteners για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, για συνεργασίες ακαδημαϊκού τύπου, γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται οι ακαδημαϊκές συνεργασίες, και έτσι το τμήμα αποκτά μια εξωστρέφεια».
 
Το συνέδριο θα είναι ανοικτό και για το κοινό της πόλης, ενώ όπως είχε επισημάνει και η ίδια η επιτυχία της διοργάνωσης θα βασιστεί και πάλι σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές φοιτητές του Τμήματος, που αποτελούν «παραδοσιακά» τους βασικούς υποστηρικτές κάθε διοργάνωσης του Τμήματος και του ΔΠΘ γενικότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.