Γνώρισαν την αναπτυξιακή προοπτική της Ροδόπης Σταϊκούρας και Βλάχος

09.09.2017 09:42

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Όσα είδαν, άκουσαν και είπαν σε «Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ» και «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» - Χρήστος Σταϊκούρας «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να υλοποιήσει αποκρατικοποιήσεις, γιατί δεν μπορεί αλλά και δεν το πιστεύει»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία τόνισαν κατά την επίσκεψή τους σε επιχειρήσεις της Βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής οι βουλευτές της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας και κ. Γιώργος Βλάχος. 

Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο εξόρμησης που πραγματοποιούν κλιμάκια Βουλευτών της ΝΔ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της ανόδου του αρχηγού του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, επισκεπτόμενοι επιχειρήσεις, παραγωγικούς φορείς αλλά και τα στελέχη του κόμματος, ώστε να ενημερωθούν και να ενημερώσουν.
 
Οι δύο βουλευτές, που συνοδεύονταν από τον πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννη Βεζυριαννίδη και άλλα μέλη της Οργάνωσης, επισκέφτηκαν την «Ποτοποιία – Οινοποιία  Θράκης  ΑΒΕΕ» και την «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.», όπου συναντήθηκαν με στελέχη των δύο εταιρειών, και συζήτησαν θέματα που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας και της Θράκης γενικότερα, ενώ το απόγευμα μίλησαν σε συγκέντρωση της ΝΔ Ροδόπης στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

 

Γόνιμες ιδέες και προτάσεις 

Όπως σημείωσε μετά την επίσκεψη ο κ. Σταϊκούρας, οι επισκέψεις αυτές υπήρξαν ιδιαίτερα γόνιμες και τους έκαναν πιο πλούσιους σε σκέψεις, ιδέες, θέσεις, προτάσεις και προβληματισμούς.
 
«Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα, μέσα από την επικοινωνία και την επαφή με πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις, σε πολύ διαφορετικούς χώρους, να δούμε τη δυναμική των επιχειρήσεων, την εξωστρέφειά τους και πώς υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα υγιείς εξωστρεφείς επιχειρήσεις που αναπτύσσονται μέσα στην κρίση» σημείωσε, επαινώντας το γεγονός πως όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας.
 
Το ζητούμενο, σημείωσε, είναι με ποιο τρόπο η ελληνική πολιτεία θα έρθει να βοηθήσει την προσπάθεια αυτή, με όρους και προϋποθέσεις, πάνω σε τρείς άξονες: την αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
 


Ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ρευστότητας, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, τα οποία δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως δεν απορροφούνται, με το να πληρώνει το κράτος τις οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα, που πλέον πάλι διογκώνονται, αλλά και μέσα από την πιστωτική επέκταση μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, που προϋποθέτει ότι θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος, για να επιστρέψουν καταθέσεις, και να καθαριστεί το κομμάτι των κόκκινων δανείων.
 
Επάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΔΕΘ, με στόχο να ξεδιπλώσει, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ένα τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει 

Όλες αυτές οι προτάσεις, σημείωσε, είναι εφικτά, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα, φέροντας δύο παραδείγματα από την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Τότε η κυβέρνηση είχε καταφέρει να μειώσει μια σειρά φόρων το 2014, μεταξύ των οποίων ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι ασφαλιστικές εισφορές, η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, ενώ χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
 
«Μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές ασκήθηκε κοινωνική πολιτική, μέσα σε μνημονιακά χρόνια, γιατί υπήρξε αξιοπιστία και ενισχύθηκαν οι βαθμοί αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό» σημείωσε, κάτι που θεωρεί πως δεν γίνεται σήμερα.
 
Επίσης την περίοδο 12-14, σε εξίσου δύσκολες εποχές, κατάφεραν, ως κράτος, να πληρώσουν 6 δις ευρώ, όμως οι οφειλές πλέον έχουν διογκωθεί και έχουν φτάσει τα 5,5 δις ευρώ.
 


Αυτά τα δύο στοιχεία, που αφορούν την σχέση της πολιτείας με την επιχειρηματικότητα, δείχνουν πως αυτά που προτείνει η ΝΔ είναι εφικτά, προσθέτοντας και ένα τρίτο, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
 
«Πρέπει να πιστεύεις στον ιδιωτικό τομέα, να πιστεύεις στην επιχειρηματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να υλοποιήσει αποκρατικοποιήσεις, γιατί δεν μπορεί, και δεν το πιστεύει» σημείωσε, κάτι που διαφαίνεται και από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που λέει ότι ο βαθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, που βοηθάει τον ιδιωτικό τομέα στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, έχει πέσει κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
 
Θεωρεί δε σημαντικό η ελληνική πολιτεία να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο, με πρωτοβουλίες και πράξεις την επιχειρηματικότητα, και αυτό προτίθενται να κάνουν ξανά ως κυβέρνηση, απέναντι στα πολυποίκιλα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, και τα τελευταία 2 χρόνια τα είδαν να διογκώνονται, με την αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, τον πολλαπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών και του πολλαπλασιασμού των δυσκολιών στην πραγματική οικονομία.
 

Ξενάγηση στην Ποτοποΐα 

Κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της «Ποτοποιίας – Οινοποιίας  Θράκης  ΑΒΕΕ» οι βουλευτές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της και στους χώρους όπου παράγονται το ούζο, το τσίπουρο και τα άλλα προϊόντα της εταιρείας, που διατίθενται τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
 
Στον χώρο τους ξενάγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Βάιος Κουδουμάκης, ο οποίος τους έθεσε τα προβλήματα τόσο της εταιρείας όσο και της περιοχής γενικότερα, τα οποία την ταλανίζουν πολλά χρόνια.
 
Δήλωσε δε ότι οι δύο πολιτικοί άνδρες ήταν ενημερωμένοι και κατατοπιστικοί, και οι απαντήσεις τους δεν «χάιδευαν» αυτιά, και ήταν πολύ ρεαλιστικές. «Χαίρομαι πολύ για τέτοιου είδους συναντήσεις, γιατί μέσα από αυτές πιστεύω πως μπορεί να προκύψει κάτι πολύ θετικό για την οικονομία της Ελλάδας και ένα καλύτερο κλίμα από εδώ και πέρα» κατέληξε ο ίδιος.
 


Γνώρισαν Βεργίνα και TUVUNU 

Στις εγκαταστάσεις της «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» την ξενάγηση έκαναν ο CEO της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστος Δημτσούδης και ο CEO της TUVUNU κ. Δημήτρης Κρίς, που έδειξαν και τις αποθήκες του τσαγιού και της βύνης, όσο και τους χώρους όπου παρασκευάζονται, ενώ οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν και το χώρο όπου το κριθάρι διαβρέχεται και παραμένει σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία ώσπου να φυτρώσει, την πρώτη φάση της μετατροπής του σε βύνη.
 
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους γνώρισαν πως φέτος η Ζυθοποιία πήρε 12.000 τόνους κριθάρι, που ισοδυναμούν με 10.000 τόνους βύνης, η οποία χρησιμοποιείται τόσο από την ίδια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της, σχεδόν το 70%, δίνεται τόσο σε εγχώριους, όσο και ξένους ζυθοποιούς σε όλη τη Βαλκανική, με την εταιρεία να φτάνει από το αρνητικό ισοζύγιο που είχε για εισαγωγή πρώτης ύλης, πλέον σε θετικό.
 
Και αυτό το κατάφερε με την συμβολαιακή γεωργία, τόσο στο κριθάρι, όσο και στο τσάι, με την TUVUNU να έχει πολλά συμβόλαια με μουσουλμάνους κατοίκους της ορεινής Θράκης.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine