Τα ποσοστα των καισαρικων τομων (μια αλλη αναγνωση)

Η αφορμή δόθηκε από μια συζήτηση-παράπονα που πρόσφατα είχα στο ιδιωτικό μου ιατρείο με δύο συμπολίτισσες νέες γυναίκες και πολύ φρέσκες μανούλες.
 
Σκέπτομαι ότι καλό θα είναι να πούμε κάποια πράγματα μήπως και βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο, κάποιους που θέλουν να βοηθηθούν. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κι αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους και πάνε στα σκοτάδια της άγνοιας.   Κάποτε πολύ παλιά οι έγκυες γυναίκες ήσαν αγράμματες-απληροφόρητες και μπορεί να πει κανείς ότι πήγαιναν σαν «πρόβατα επί σφαγή».
 
Σήμερα οι έγκυες γυναίκες και της περιοχής της Ροδόπης Χριστιανές ή Μουσουλμάνες είναι μορφωμένες κι έχουν τις δυνατότητες να λάβουν τις σωστές πληροφορίες που κάθε φορά χρειάζονται. Όποια έγκυος γυναίκα αδιαφορεί και δεν φροντίζει να έχει σωστή πληροφόρηση είναι συμμέτοχη και συνυπεύθυνη για τα όποια παθήματα της και δεν την ωφελεί σε τίποτε να παραπονείται εκ των υστέρων.
 
Είναι δικαίωμα του πολίτη κι υποχρέωση της κάθε υγειονομικής δομής–τμήματος να παρέχει στοιχεία-ποσοστά που αφορούν αριθμό νοσηλευομένων, ποσοστά χειρουργικών επεμβάσεων, ποσοστά αποθεραπείας και ίασης, καθώς και ποσοστά θνησιμότητας.
 
Αυτό καλές μου κυρίες-έγκυες και μέλλουσες μητέρες σημαίνει ότι έχετε δικαίωμα υποχρέωση όταν επιλέξετε το Νοσοκομείο ή την Κλινική που θα σας παρακολουθήσουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να ρωτήσετε και να μάθετε τα ποσοστά των καισαρικών τομών της κλινικής, αλλά και του κάθε γιατρού ξεχωριστά.
 
Ρωτήστε να μάθετε με ποιο τρόπο γέννησαν οι άλλες έγκυες που ταυτόχρονα με σας έκαναν μαθήματα κι είχαν ιατρική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης τους και βγάλτε μόνες τα συμπεράσματα σας.
 
Αν λοιπόν δεν ρωτάτε, αν πηγαίνετε με κλειστά τα μάτια και τα αυτιά σας  να σας παρακολουθήσουν και να  σας ξεγεννήσουν σε τμήματα που έχουν ποσοστά καισαρικών τομών π.χ. 80%, αν επιλέγετε να σας ξεγεννήσει ένας γιατρός που στις 10 έγκυες τις 9 τις ξεγεννάει με καισαρική τομή, τότε είσαστε συνυπεύθυνες  και δεν σας φταίει κανείς.
 
Με αυτό δεν θέλω να υποστηρίξω ότι οι γιατροί είναι «άγιοι» κι ότι δεν έχουν την ευθύνη τους στα ποσοστά των καισαρικών τομών. Όμως σήμερα ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω κάποια νέα ζευγάρια  να κάνουν σωστές εκτιμήσεις κι επιλογές και να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο λάθη.
 
Η πιθανή ημερομηνία τοκετού δεν είναι λαιμητόμος που πέφτει αυτόματα και περατώνει την εγκυμοσύνη. Είναι πολύ απλά μια ΕΝΔΙΚΤΙΚΗ ημερομηνία. Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές η εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 42 εβδομάδες. Αλλά αυτές τις δύο επιπλέον εβδομάδες επιβάλλεται ο γιατρός να βλέπει την έγκυο καθημερινά, καμιά φορά και  2-3 φορές το ίδιο 24ώρο. Αυτό σημαίνει  ο γιατρός από την πλευρά του να έχει τη γνώση και τη διάθεση να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο (Σάββατο, Κυριακή, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλή ώρα δεκαπενταύγουστο κ.λ.).
 
Κι από την πλευρά της εγκύου του ζευγαριού και της οικογένειας απαιτείται υπομονή, επιμονή κι εμπιστοσύνη στο γιατρό. Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να ξεκινήσει με αίμα, με πόνο, με ρήξη αμνιακών υγρών. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μέχρι να τελειώσει εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές μπορεί να περάσουν 8 ώρες, 12 ώρες, 18 ώρες, 24 ώρες, 36 ώρες. Μπορεί να σπάσουν τα νερά π.χ. την Πέμπτη  κι ο τοκετός να περατωθεί το Σάββατο. Αυτό απαιτεί ένα γιατρό πού έχει την ανάλογη εμπειρία και κυρίως τη πρόθεση να σας αφιερώσει αυτό το χρόνο. Και λογικά ο γιατρός αυτός στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πληρωθεί αναλόγως. Εάν όμως εγώ ο γιατρός που παρακολουθώ μια έγκυο γυναίκα της συστήσω να έλθει στο Νοσοκομείο ή την κλινική την τάδε ημέρα και την τάδε ώρα και στη συνέχεια με φάρμακα της προκαλέσω πόνους, τότε κάνω ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ  ΕΠΙ ΑΝΩΡΙΜΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ. Η επίτοκος αυτή  πλέον  μπαίνει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή και χωρίς να το γνωρίζει έχει 7 στις 10 πιθανότητες να γεννήσει με καισαρική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η έγκυος γυναίκα θα ταλαιπωρηθεί για μερικές ώρες και ξαφνικά (επειδή η φύση δεν παραβιάζεται κι όταν παραβιάζεται εκδικείται) θα εμφανιστούν οι επιπλοκές και η λιγότερο επώδυνη κατάληξη  θα είναι η επείγουσα καισαρική τομή.    
 
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να τονίσω ότι είναι θεμελιώδες το δικαίωμα της κάθε εγκύου γυναίκας να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Έχει δικαίωμα κι υποχρέωση η κάθε έγκυος να διεκδικήσει και να απολαύσει το δικαίωμα της αυτό.
 
Μοναδική επιδίωξη μου είναι να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο κάποιες νέες γυναίκες κάποια νέα ζευγάρια να έχουν μια σωστή πληροφόρηση σε ειδικά θέματα. Σήμερα μπορεί να προσφέρω τις επιστημονικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα, όμως η πολύχρονη προϋπηρεσία μου από Διευθυντική θέση σε Δημόσια Νοσοκομεία μου δίνει το δικαίωμα να μιλώ με κάθε ειλικρίνεια, χωρίς  περιστροφές και κρυφά γράμματα.
 
Με την ευκαιρία θέλω να ενημερώσω ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα γυναίκες που στο παρελθόν γέννησαν με καισαρική τομή σε μια νέα εγκυμοσύνη τους να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.  Αυτό μπορεί να γίνει με τη λεγόμενη μέθοδο VBAC. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια  έχουν αναπτυχθεί ανάλογα κέντρα με πολύ μεγάλη εμπειρία π.χ. 800-900 φυσιολογικούς τοκετούς το χρόνο. Στην Ελλάδα είναι λίγοι οι γιατροί που έχουν να επιδείξουν ειδική εκπαίδευση σε ειδικό Ευρωπαϊκό κέντρο κι ανάλογη εμπειρία. Γι’ αυτό χρειάζεται  προσοχή και μελέτη πριν επιλέξει κάποια έγκυος το τμήμα και τον γιατρό που θα την βοηθήσει να γεννήσει με τη μέθοδο  VBAC,  μετά από προηγούμενη καισαρική τομή.
 

*Ο Νίκος  Ρουκουνάκης  είναι FEBCOG, τ. Συντονιστής Διευθυντής  Μ/Γ  κλινικής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.