Γιορταζει την Παναγια της η Ροδοπη

Πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Για ακόμα μια φορά πλήθος πιστών προσήλθαν, είτε με οχήματα είτε με τα πόδια, κάνοντας το παραδοσιακό τους προσκύνημα, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, την Τρίτη 22 Αυγούστου, παραμονή της εορτής των εννιαημέρων της Παναγίας.
 

Η εικόνα αποτελεί πόλο έλξης πιστών από όλη τη Θράκη και όχι μόνο, μιας και τα τελευταία χρόνια, μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα, αρκετοί είναι οι ορθόδοξοι από τις άλλες χώρες της βαλκανικής οι οποίοι κάνουν στάση εκεί, ζητώντας την ευλογία της Παναγίας.
 

Με την εκκλησία αλλά και την Ιερά μονή γενικότερα να έχει δει σημαντικές επισκευές και βελτιώσεις το τελευταίο διάστημα, και την μονή να λειτουργεί ξανά κανονικά, η αγάπη με την οποία περιβάλλουν οι πιστοί το προσκύνημα, δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης πιστών όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζει, αλλά όλο το χρόνο, αποτελώντας και ένα σημείο αναφοράς για τη Ροδόπη και όλη τη Θράκη.

 

Προσκύνημα στην Παναγία

 
Στον χώρο της εκκλησίας, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, οι πιστοί προσκύνησαν μέσα στο ναό την εικόνα, ενώ έξω είχαν στηθεί όπως κάθε χρόνο οι χώροι ώστε οι πιστοί να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της.
 

Οι πιστοί μάλιστα δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν και το παρακείμενο παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και να ζητήσουν την ευλογία του ιερέα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και την περιοχή μας.
 
 
 

Πιο οργανωμένη φέτος η εμποροπανήγυρη

Από νωρίς ξεκίνησε να γεμίζει και ο χώρος δίπλα στην μονή, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται εμποροπανήγυρη, η οποία συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από τους προσκυνητές.
 

Φέτος έγινε προσπάθεια από το Δήμο Κομοτηνής να γίνει πιο οργανωμένα, με την κατανομή θέσεων οι οποίες ενοικιάστηκαν στους ενδιαφερόμενους, που από νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν να στήνουν την πραμάτεια τους, έλκοντας τους επισκέπτες, με θέσεις να παίρνουν τόσο ντόπιοι έμποροι όσο και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και από τα Τρίκαλα!
 
 

Στο δρόμο για τα Φατήριακα

 
Πιστοί αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και περπάτησαν μέχρι την Ιερά Μονή Βαθυρρύακος, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.
 
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες Κομοτηναίοι επιλέγουν να πάνε στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης με τα πόδια, καλύπτοντας μία απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων.
 
Έτσι και φέτος πιστοί, αψηφώντας τον καιρό που υποσχόταν βροχή -αλλά ευτυχώς μετά τις πρώτες πρωινές ώρες δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του- ξεκίνησαν το ταξίδι προς τη μονή.
 
Μόνοι τους, με παρέα, τρέχοντας ή περπατώντας οι πιστοί έκαναν την διαδρομή μέχρι την ιερά μονή, για να ανάψουν ένα κερί και να εκπληρώσουν το τάμα τους.
 
Άλλωστε υπάρχουν πολλοί που κάνουν την διαδρομή όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για την οικογένειά τους, αν τα μέλη της δεν μπορούν για διάφορους λόγους να πάνε με τα πόδια μέχρι τη μονή και να προσκυνήσουν.
 
 

Τάμα κάθε χρόνο

 
Τάμα έχει να κάνει την απόσταση κάθε χρόνο ο κ. Θεόδωρος Ηλιάδης, ο οποίος και φέτος επέλεξε να την καλύψει τρέχοντας.
 
Όπως τόνισε η συννεφιά και η βροχή που προηγήθηκε, βοήθησε την προσπάθειά του, και είναι καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, όταν και η ζέστη έκανε την όλη διαδρομή πιο δύσκολη και πιο απαιτητική.
 
Πάντως ο ίδιος δεν πτοείται από τις καιρικές συνθήκες, και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να κάνει την διαδρομή μέχρι την ιερά μονή κάθε χρόνο, ζητώντας τη χάρη της Παναγίας.
 
 

Παρέα για να φτάσουν στην εικόνα

 
Παρέα κάνουν κάθε χρόνο τη διαδρομή ο κ. Σάκης Χριστοδουλάκης και ο κ. Γιώργος Τσίπης.
 
«Πάμε για να προσευχηθούμε για εμάς, να μας έχει καλά η Παναγία, την οικογένειά μας αλλά και όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ανέφερε πως ο καιρός ευνόησε την προσπάθειά τους, και κάνουν με ευχαρίστηση τη διαδρομή, τρέχοντας και περπατώντας κατά διαστήματα.
 
«Το κάνουμε κάθε χρόνο. Μου αρέσει και πάμε κάθε χρόνο να ανάψουμε ένα κεράκι για να έχει καλά η Παναγία όλο τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσίπης, ευχόμενος να φυλάει η Παναγία όλες τις οικογένειες και όλα τα παιδιά του κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.