Κρατα τη φανελα η ΠΑΕ Ποντιων

Στέφανος Τανιμανίδης «Στόχος μας όχι να αναμοχλεύσουμε πάθη, αλλά να δηλώσουμε ότι δεν ξεχνούμε» - Την φανέλα της με το σύνθημα για τη γενοκτονία των Ποντίων παρουσίασε επίσημα η ΠΑΕ Ποντίων

Την νέα της φανέλα, που έχει το σύνθημα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» σε ανάμνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας, παρουσίασε την Δευτέρα 21 Αυγούστου η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής. 

Με τη φανέλα αυτή η ομάδα θα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, θέλοντας παράλληλα να κάνει μια νέα αρχή μετά από κάποια χρόνια αδράνειας.
 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος και βραβεύτηκε, ενώ το «παρών» έδωσαν και ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και ο αθλητικογράφος Γιάννης Μαυρόπουλος.
 
Μιλώντας πριν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων υπενθύμισε πως η εκδήλωση για την παρουσίαση της καινούριας φανέλας της ομάδας, εκτός από την αγωνιστικότητα όλων όσων θα δώσουν την καρδιά τους για να αγωνιστούν για τον αθλητισμό, εμπεριέχει και το νόημα ότι δεν ξεχνάμε την ιστορία, τις ρίζες μας, τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και αποτελούν εχέγγυα για να προχωρήσουμε προς το μέλλον.
 
 

Κρατώντας ζωντανή τη μνήμη 

Όπως σημείωσε ο κ. Τανιμανίδης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος, η FIFAκαθαρά απαγορεύει συνθήματα ρατσισμού και μίσους, όμως από την φανέλα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αντίθετα επειδή πιστεύουν ότι η συλλογική μνήμη δημιουργεί την ιστορική συνείδηση όλων μας, και κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της ιστορίας αναδεικνύουν την ιστορική τους πατρίδα, τον Πόντο, το θεωρούν ως χρέος και προσπάθεια όχι να αναμοχλεύσουν πάθη, αλλά να δηλώσουν ότι δεν ξεχνούν.
 
«Δεν ξεχνούμε την ιστορική μας πατρίδα, δεν ξεχνούμε τους προγόνους μας, που χάθηκαν αδικαιολόγητα, με 350 χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της πολιτικής των Νεοτούρκων και των Κεμαλιστών από το 1914 έως το 1922 και θέλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη αυτή ζωντανή και να τη μεταφέρουμε στα νέα παιδιά τιμώντας αυτή τη φανέλα» σημείωσε, επισημαίνοντας πως θέλουν να πείσουν τους γείτονές μας να συμβιβαστούν με το ιστορικό τους παρελθόν, να αναγνωρίσουν όλα όσα έχουν κάνει σε βάρος των Ελλήνων  της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, και να μην συνεχίζονται συμπεριφορές όπως η πρόσφατη σύλληψη δημοσιογράφου γιατί οι απόψεις του είναι διαφορετικές από αυτές του σημερινού καθεστώτος.
 

«Εμείς είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης, αγάπης και συμφιλίωσης, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ό,τι έχουν κάνει στο παρελθόν και να ζητήσουν μια συγγνώμη για όσα έχουν κάνει σε βάρος μας, για να μας πείσουν ότι δεν θα το επαναλάβουν» σημείωσε ο κ. Τανιμανίδης, για να συμπληρώσει όμως πως δυστυχώς μέχρι σήμερα ακολουθούν μια επιθετική πολιτική τόσο εναντίον της Ελλάδας, με τις παραβιάσεις, των Κούρδων και των εσωτερικών «εχθρών» του καθεστώτος, όπου όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη, μια ριζοσπαστική και δημοκρατική φωνή χάνει την ελευθερία και ίσως τη ζωή του.
 
Όλη αυτή η κατάσταση, σημείωσε, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις φιλίας ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες και στους λαούς που δεν έχουν τίποτα να διαχωρίσουν. «Για αυτό και κρατάμε ζωντανή τη μνήμη, φοράμε τη φανέλα με την οποία δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε την ιστορική μας πατρίδα όπως είναι χρέος μας, και στο γήπεδο θα αγωνιζόμαστε τιμώντας τους αντιπάλους μας και απλώνοντας χέρι φιλίας σε όλους τους λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, μαζί μας και με αδερφική φιλοσοφία».
 
 

Αποφασισμένοι να κρατήσουν το σύνθημα στη φανέλα

 
Σε υπόγειες πιέσεις για να μην τοποθετηθεί το σύνθημα στη φανέλα, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, δηλώνοντας πως όλες οι κινήσεις έγιναν παρασκηνιακά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ομάδας κ. Μιχάλης Κακουλίδης. Ο ίδιος εξήγησε πως ο μόνος λόγος που αποφάσισαν να τοποθετηθεί αυτό το σύνθημα στη φανέλα σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ομάδας, είναι ενόψει των 100 χρόνων της γενοκτονίας. «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα προκαλέσουμε κάποιους, ότι θα στεναχωρήσουμε κάποιους, το κάναμε αποκλειστικά και μόνο σεβόμενοι την μνήμη των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν από τον Κεμάλ και τους Νεότουρκους» σημείωσε, δηλώνοντας πως οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, «από το προξενείο, το βαθύ κράτος της Τουρκίας, αλλά και συνεργάτες του Προξενείου στη Ροδόπη».
 
Οι ίδιοι, τόνισε, δεν μπορούν  να κάνουν πίσω, γιατί βάζουν πάνω από όλα την ιστορία τους. «Θα κατεβούμε στο γήπεδο με την φανέλα αυτή» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κακουλίδης και προκάλεσε όποιον έχει αντίρρηση, να προσφύγει στα αρμόδια όργανα.
 
Όσο για την επανενεργοποίηση της ομάδας, μετά από 2 χρόνια αδράνειας, ο κ. Κακουλίδης σημείωσε πως όταν παλιότερα είχε αποχωρήσει την είχε αφήσει στη νέα γενιά, «δυστυχώς όμως η νέα γενιά δεν είναι για τα δύσκολα πράγματα, είναι μόνο για τα εύκολα, οπότε ξαναμπήκα μπροστά για να τραβήξω το κουπί της ομάδας και να συνεχίζουν να αγωνίζονται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.