«Ωσπερ Οναρ…Σαν Ονειρο» στο Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας

Από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών

Για τρίτη χρονιά συνεχίστηκε η παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών, παρουσιάζοντας στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας την παράσταση «Ώσπερ Όναρ…Σαν Όνειρο», δίνοντας την μοναδική ευκαιρία σε όσους τυχερούς την παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου να κάνουν ένα «διαφορετικό» ταξίδι στη λυρική ποίηση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.
 

 
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η έχουσα την επιμέλεια των κειμένων και σκηνοθέτης της παράστασης κ. Άννα Μαχαιροπούλου σε σχετικό της σημείωμα για την ιδέα που γέννησε της παράσταση. «Στη διαδρομή από το έπος στην τραγωδία, κάπου ενδιάμεσα έπαιξε τον ρόλο του καταλύτη η αναδυόμενη μορφή της λυρικής ποίησης.
 

 Αντιμετωπίσαμε την ποίηση αυτή ως έναν από τους προγεννήτορες του θεάτρου μας. Μια ποίηση, όπου το άτομο έβγαινε μπροστά και διαλαλούσε τα συναισθήματα του ή αυτά της ομάδας του, τις αγάπες του, τις θλίψεις του, τις αγωνίες και τους φόβους του, τις ευτυχίες και τους έρωτες του, απαγγέλλοντας, τραγουδώντας με το ρυθμό και τη μουσική και χορεύοντας με το σώμα και την ψυχή παρόντα. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα ιερότητας, χαμένης πια από τη δική μας καθημερινότητα, μιας άμεσης προσωπικής επικοινωνίας με ότι ανώτερο διαφεντεύει τις ανθρώπινες ζωές.
Ρυθμός, λόγος, σώμα, συναισθήματα, προσωπική έκφραση, τελετουργία ήταν τα στοιχεία που πάνω τους αναζητήσαμε να χτίσουμε το δικό μας θεατρικό ποίημα για το όνειρο που λέγεται ανθρώπινη ζωή».
 

 

Οι συντελεστές της παράστασης 

Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Κειμένων: Άννα Μαχαιροπούλου,
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης,
Φωτισμοί : Δημήτρης Τζατζανάς – Θοδωρής Φιλιππίδης,
Ήχος:Γ.Ευφραιμίδης – Γ.Κουτρούμπας Ο.Ε. / NickSound
Φωτογραφίες: Δέσποινα Δεληβασίλη
Έπαιξαν ζωντανά στην παράσταση οι μουσικοί: Γιώργος Κελεσίδης,(κιθάρα, ούτι, λύρα) Αγησίλαος Βεσεξίδης (κρουστά)
Πήραν μέρος οι ηθοποιοί: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Ασπασία Πιτιλάκη και τα μέλη του εργαστηρίου θεατρικής παιδείας: Ελένη Αλεξοπούλου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Εύα Σκότη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.