Σαμοθρακη! Βοηθειστε πριν γινει «βραχονησιδα»

Βόρειο Ανατολικό Αιγαίο!  «Έλα μωρέ καλά κάθονται εκεί πέρα τι τους λείπει ,όλο γκρινιάζουν ! Τέλος, τέλος , έχουμε τόσα άλλα !»
 
Με συγχωρείτε κύριοι ,αλλά αυτόν τον υποτιθέμενο ρόλο υποδύθηκα για λίγο για να εξηγήσω την τόση ολιγωρία, αδιαφορία, παραίτηση, πώς να το πω δεν ξέρω!
 
Γιατί ,τι μπορεί να σημαίνει νησιωτική πολιτική αν μη τι άλλο ,παρά ανάπτυξη ή συντονισμένες και συγκεκριμένες προσπάθειες για ανάπτυξη.
 
Η Σαμοθράκη ερημώνει ,χάνει κατοίκους, γιατί κανείς ,όσο κι αν φωνάζουμε δεν μας ακούει.
 
Και πάλι μπαίνω στον ρόλο μου «μην κάνεις όνειρα τρελά ,κάτσε εδώ που’σαι καλά» δηλαδή δεν έχεις δικαίωμα στο όνειρο ,απλά κοίταξε να επιβιώσεις, αν επιβιώσεις .
 
Κύριοι της κυβέρνησης ,πού τρέχει ο νους σας ,μήπως μας ξεχάσατε ,γιατί οι επιχειρηματίες του νησιού τούτη την καλοκαιρινή περίοδο δεν σταύρωσαν  πελάτη  και γιατί να σταυρώσουν θα μου πείτε; Για να βγάλουν τον άρτον τον επιούσιον ,θα σας πω εγώ ,αν με ρωτήσετε, που δεν πρόκειται  να συμβεί ως «ευκόλως εννοούμενο»!
 
Πείτε μου, σας παρακαλώ, γιατί να έρθει τουρίστας στη Σαμοθράκη; Τι να τον τραβήξει; Η προσβασιμότητα; Γιατί δεν ομολογείτε στους Ευρωπαίους ομολόγους σας, ότι τα κόστη οικονομικά και χρονικά είναι μεγάλα και άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νησιωτική πολιτική, όπως εκείνοι την καθορίζουν με άλλα μέτρα και σταθμά;
 
Η Σαμοθράκη έχει ιδιαιτερότητες  και δεν προσφέρεται για δραστηριότητες με διεθνή προσανατολισμό όπως η ενέργεια, όσο κι αν ομιλείτε συνεχώς για αειφορία και πράσινη ανάπτυξη.
 
Η Σαμοθράκη εξαιτίας της αδιαφορίας σας ερημώνει, χάνει τον νεανικό πληθυσμό. Γιατί πώς θα κάνει οικογένεια ο νέος που δεν εργάζεται, που δεν έχει τη δυνατότητα οικονομικά να συνεχίσει να ζει στο νησί; Η βιωσιμότητα ενός μικρού νησιού απαιτεί πολιτικές συνοχής, στοχευμένες για αυτό το νησί σε αυτόν το γεωγραφικό χώρο με τους λίγους κατοίκους και με αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά.
 
Κι αν αποτολμάτε να μας ονομάζετε θεματοφύλακες των φυσικών και πολιτιστικών πόρων,καλώς, αλλά εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες.
 
Εμείς έχουμε φτιάξει την υποδομή για τον τουρισμό, δεν έχουμε κτηνοτροφία, δεν κυνηγήσαμε δυο δεκαετίες τώρα την γεωργία, γιατί οι υποσχέσεις για αεροδρόμιο, υδροπλάνα και βαπόρια, οι δανειοδοτήσεις, τα  ευρωπαϊκά προγράμματα  η περιβόητη νησιωτικότητα και οι πολιτικές γύρω από αυτήν, μας έκαναν να χτίσουμε ξενοδοχεία, δωμάτια προς ενοικίαση, να ανοίξουμε μαγαζιά, ταβέρνες, καφέ για να  τα καμαρώνουμε άδεια,για να κυνηγάμε μύγες!
 
Αν οι εξαγγελίες σας δεν ήταν κούφιες θα βλέπαμε κάτι να κινείται ,να έχουμε στην ώρα της την ακτοπλοϊκή σύνδεση και με άλλα λιμάνια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Αυτό έχουμε ανάγκη. Βοηθείστε, σπρώξτε να δουλέψουν και τα ταχύπλοα των ανθρώπων που επένδυσαν για το νησί! Τούτο το καλοκαίρι πάλι το χάσαμε! Γιατί;
 
Σας φωνάζω από εδώ , από τη Σαμοθράκη! Απαιτούμε να εφαρμοστούν οι οδηγίες της ΕΕ για την περίθαλψη, την απασχόληση, την ακτοπλοΐα, την ποιότητα ζωής μας, γιατί η οικονομική κρίση είναι βαθύτατη και παρατεταμένη κι εσείς δεν λέτε να κάνετε κάτι .
 
Δεν είμαστε μειονεκτική περιοχή. Εσείς μας φέρνετε σε μειονεκτική θέση στα μάτια εκείνων που προσβλέπουν στο νησί μας. Ενισχύστε τις επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις μας, γιατί αυτές έχουν μέλλον στα 178 τ.χ που είναι η έκταση της Σαμοθράκης και όχι κάτι σχέδια μεγαλεπήβολα που θα μας βαυκαλίζουν για κάποια χρόνια.
 
Σας παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες διαφοροποιημένες παρεμβάσεις , προτού να γίνει το νησί «βραχονησίδα! 
 

*Η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά είναι Εκπαιδευτικός ,συγγραφέας ,πολιτευτής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.