«Komotiniyye»

Με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή, αποκαλύφθηκε το μεγάλο χάσμα, κοινωνικό και ταξικό, που υπάρχει στην τοπική κοινωνία της μειονότητας.
 
Όπως και η λαϊκιστική, η «λούμπεν»  ισλαμική, πολιτική της σημερινής Τουρκίας, που φαίνεται να «επενδύει», στα πολύ φτωχά, θρησκόληπτα, αγροτικά, αμόρφωτα στρώματα της μειονότητας. Η «ανθρωπογεωγραφία»  της επίσκεψης, η επίδειξη στο Λύκειο των «εκλεκτών» της, της πολιτικής και θρησκευτικής τοπικής «ηγεσίας» και ο ισχυρός συμβολισμός της πολιτικής και οικονομικής επιρροής, με την «αποκατάσταση» του “πρίγκηπα” της μειονότητας και την «παλινόρθωση» της πολιτικής δυναστείας που ίδρυσε ο πατέρας του, από την «εποχή των άκρων», θα πρέπει μας προβληματίσουν, για τη σκοπιμότητα της «ιδιωτικής» επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ, που οργανωτικά φυσικά κατέληξε σε ένα φιάσκο. Και στην οποία επίσκεψη το αστικό κατεστημένο της μειονότητας στην Κομοτηνή γύρισε επιδεικτικά την πλάτη. Μια αντίδραση, από το παρελθόν, του παλαιού κοσμικού κατεστημένου της μειονότητας στην πόλη, στο οποίο αποδίδεται ελιτισμός, απέναντι στην «τύφλωση»  των χαμηλών στρωμάτων της υπαίθρου, εκείνα τα χρόνια της «εποχής των άκρων».
 
Οι επιλογές και οι επιρροές του σημερινού λαϊκίστικου και αυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας, η αντιδημοκρατική της συμπεριφορά και ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως επίσης και το γεγονός της επικράτησης μιας νέας ριζοσπαστικοποιημένης πολιτικής γενιάς, κυρίως επιστημόνων, που προέρχονται από αστικοποιημένα πληθυσμιακά στρώματα της μειονότητας, που μετοίκησαν τις περασμένες δεκαετίες, από την ύπαιθρο της Ροδόπης, κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτική την παλαιά συντηρητική αστική τάξη της μειονότητας ώστε να πλαισιώσει τέτοιες φιέστες και να εμπιστευτεί τη διαφύλαξη της συνύπαρξης και της ειρηνικής συμβίωσης.
 
Ο «τιμαριωτισμός» και η εκμετάλλευση, εκ των έξω και των έσω, της μειονοτικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής θέτει ένα ζήτημα, που δεν ξέρω αν ξεπερνιέται μόνο με ωραιοποιήσεις και ευχολόγια, για ισονομία και ισοπολιτεία.
 
Χάσματα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άγνοια και την απουσία βούλησης, για την ουσιαστική επίλυση των μεγάλων κοινωνικών και ταξικών προβλημάτων και την άμβλυνση των αντιθέσεων, που υπάρχουν και επιτείνουν οι συνέπειες της σημερινής οικονομικής κρίσης.
 

*Ο Ξάνθος Κώστογλου είναι δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.