Η Αδριανουπολη του 1750 μεσα απο την ιστορια των Καραθεοδωρη

Παρουσιάστηκε στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Αδριανουπολιτών ν.Ροδόπης

Ταξίδι στην Αδριανούπολη του 1750 και στις ρίζες του ένδοξου γένους των Καραθεοδωρή, πραγματοποίησαν όλοι όσοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση «Ήχος – Λόγος- Εικόνα» που πραγματοποίησε με αφορμή την συμπλήρωση των 15 ετών λειτουργίας του το πρωί της Κυριακής, ο Σύλλογος Αδριανουπολιτών ν.Ροδόπης «Η Αδριανού».
 

Μέσα από τις αφηγήσεις του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, Αδριανουπολίτη στην καταγωγή, κ. Αθανασίου Λιπορδέζη οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν νοητά ξεκινώντας από το σπίτι του Στέφανου Καραθεοδωρή, του πρώτου εκ των διανοούμενων του  «αγλαόκαρπου» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λιποδέρζης δέντρου των Καραθεοδωρή, συνεχίζοντας με τον γιό του Αλέξανδρο, αντίστοιχης παιδείας  και διανόησης, για να συνεχίσει με τον αδερφό του Αντώνιο ο οποίος παντρεύτηκε την ανιψιά του μαρτυρικού Πατριάρχη και προστάτη των απανταχού Αδριανουπολιτών Κύριλλου του Στ΄.

Αναλυτικές αναφορές έγιναν όμως από τον ομιλητή και στις γυναικείες προσωπικότητες των Καραθεοδωρή, αρχής γενομένης από την γυναίκα του Στέφανου, η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λιπορδέζης «διέθετε πάρα πολλές αρετές» όπως αντίστοιχα και στις θυγατέρες τους, η διανόηση των οποίων έφτασε μέχρι το Παρίσι, τον Βίκτωρα Ουγκό και άλλους διανοούμενους της εποχής.
 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν αποσπάσματα ποιημάτων και ελεγεία που γράφτηκαν για την οικογένεια των Καραθεοδωρή, μελοποιημένα για πρώτη φορά σε Αδριανουπολίτικούς ρυθμούς από τον συμπολίτη μας και επίσης Αδριανουπολίτη στην καταγωγή τον μουσικοσυνθέτη κ.Σάκη Βαργεμτζίδη, μεταξύ των οποίων και ποιήματα που έγραψε για την οικογένεια Καραθεοδωρή ο κ.Ηλίας Τανταλίδης, ένας από τους σπουδαιότερους δασκάλους, ποιητές και λογοτέχνες της Αδριανούπολης.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου καθώς και η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.