Θανασης Θεοχαροπουλος «Οι διαπραγματευτικες αυταπατες της κυβερνησης κοστιζουν 3,5 δις»

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ξεπεράσει την κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη στον ΠτΘ παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Δράμα και διοργάνωσε το «Πολιτικό Εργαστήριο για τη Σοσιαλδημοκρατία» της ΔΗΜΑΡ με τίτλο «Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις στους Τραμπ; Συμπεράσματα από τις Ολλανδικές και Γαλλικές εκλογές».
 
Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών  εκλογών, την κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για τα  αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την θέση που διατυπώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, περί άμεσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών ως την μόνη ενδεδειγμένη λύση για την άρση του πολιτικού αδιέξοδου που βιώνει η χώρα.        
 
ΠτΘ: κ. Θεοχαρόπουλε, πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών;  
Θ.Θ.:
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο σε σχέση με την δεύτερη θέση της Λεπέν είναι άκρως ανησυχητικό για την Γαλλία και την Ευρώπη, διότι αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχουν ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις που δυστυχώς επιβραβεύονται από ένα τμήμα της κοινωνίας. Πρέπει να ηττηθεί η Λεπέν στον δεύτερο γύρο γιατί αυτό το χρειάζεται τόσο η Γαλλία όσο και η δημοκρατία. Γι' αυτό στηρίζουμε στον δεύτερο γύρο τον κεντρώο υποψήφιο που προέρχεται από τη σοσιαλδημοκρατία με την ελπίδα να μπορέσει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημιουργία πολιτικών προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι τη δογματική λιτότητα. 

«Η ΔΗ.ΣΥΜ θα προχωρήσει με στόχο τη μεγάλη κεντροαριστερά» 

ΠτΘ: Τι σημαίνει η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;    
Θ.Θ.: 
Ο πολιτικός διάλογος και ο διάλογος μέσα στα όργανα των κομμάτων ποτέ δεν πρέπει να φοβίζει. Αυτό οδηγεί στο τέλος σε καλύτερα αποτελέσματα. Η ΔΗ.ΣΥΜ θα προχωρήσει με στόχο τη μεγάλη κεντροαριστερά. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν εμπόδια και ανηφόρες, τέτοια είναι αυτά που αναφέρετε, αλλά αυτά θα επιλυθούν προς όφελος του ευρύτερου χώρου. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σεβόμαστε τις διεργασίες των εταίρων μας και περιμένουμε τα αποτελέσματα των αποφάσεων τους.
 
ΠτΘ: Εκτιμάτε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης που επιδιώκει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο, θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία;
Θ.Θ.:
Οι αυταπάτες της κυβέρνησης είχαν οδυνηρό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία. Αν είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση εγκαίρως στα τέλη του 2016, τα περισσότερα από αυτά μέτρα δεν θα ήταν στο τραπέζι. Φτάνει στο τελευταίο σημείο όπου η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας είναι χειρότερη και συμφωνεί στα πάντα. Συμφωνεί σε οδυνηρά μέτρα για την ελληνική κοινωνία, σε μείωση συντάξεων, σε μείωση αφορολόγητου, σε αύξηση φορολογικών συντελεστών. Μέτρα πάνω από 3,5 δις που ουσιαστικά οδηγούν σε υποβάθμιση της πραγματικής οικονομίας, σε υπονόμευση της προοπτικής εξόδου από την κρίση. 

«Οι εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή ως αποτέλεσμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας που είναι συνεχώς αυξανόμενη» 

ΠτΘ: Πώς τοποθετείστε έναντι της θέσης του κ. Μητσοτάκη ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές για να φύγει από την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση;       
Θ.Θ.:
Το να ζητάς εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι δεν είναι λύση. Η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης έπρεπε να αντιπολιτεύονται, να παρουσιάζουν προτάσεις και όχι να ζητούν κάθε μέρα εκλογές. Οι εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή ως αποτέλεσμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας που είναι συνεχώς αυξανόμενη. Όμως στην αντιπολίτευση, δεν είναι δυνατόν να μην προτείνουμε συνεχώς εναλλακτικές προοδευτικές λύσεις αλλά όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης να ζητάει κάθε μέρα εκλογές. Αυτό δεν δίνει διέξοδο, καθώς ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει εκλογές είναι είτε ο ελληνικός λαός μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας είτε η ίδια κυβέρνηση.
 
ΠτΘ: Και ποιος είναι ο ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την επόμενη των εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν;    
Θ.Θ.:
Η άποψή μας είναι η εθνική συνεννόηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα στηρίζουν μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να αντικρούσει τις αντικοινωνικές πολιτικές. Όλα τα άλλα θα τα δούμε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών όποτε κι αν γίνουν, όπου η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να είναι ενισχυμένη για να επιβάλλει τις θέσεις της και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.