Η λαμπερη, γοητευτικη και ισορροπημενη πλην ομως «περιφρονημενη» ελληνικη ρετσινα

Το «κρασί των φτωχών» στις λίστες με τα καλύτερα κρασιά του 2016 των New York Times

Ρετσίνα, ένα από τα πιο περιφρονημένα κρασιά του κόσμου.
 
Το κρασί της φτήνιας και της χαμηλής ποιότητας, αλλά και του καλοκαιριού και της Ελλάδας.
 
Σερβιρισμένη, για να καλύψει τη χημική της προέλευση, με cola ή γκαζόζα για τους παλαιότερους. Βασικό «συστατικό» όμως στο ελληνικό τραπέζι από τα μαθητικά μας χρόνια και τα πρώτα μεθύσια. Απαραίτητη, λόγω της χαμηλής της τιμής στις φοιτητικές μας εξόδους. Ευκολόπιοτη, αφού τη συνδυάζουμε με κάθε είδος φαγητού.
 
Αν κοιτάξει κάποιος πέρα από το ελληνικό «δράμα» και τη βαθιά οικονομική ύφεση, μία νέα γενιά ανήσυχων Ελλήνων οινοποιών υιοθετεί καινούριες ιδέες. Πειραματίζεται αδιάκοπα και τοποθετεί με τον τρόπο αυτό το ελληνικό κρασί στο επόμενο επίπεδο.
 
Το να λανσάρεις σχεδόν από την αρχή ένα στυλ ταυτισμένο με χαμηλή ποιότητα και την φτωχή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αποτελεί από μόνο του άσκηση θάρρους.
 
Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απόλυτα πειστικό. Ξεχάστε – ειδικά οι της παλαιότερης γενιάς –  ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα για τη ρετσίνα.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι φανερή η προσπάθεια το ρετσίνι να μην καλύψει τον χαρακτήρα ή τις όποιες ατέλειες ενός κακού ποιοτικά κρασιού, αλλά να συνυπάρξει αρμονικά με το φρούτο.
 
Η φιλοσοφία παραγωγής ακολουθεί τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα του οινοποιείου και η πρώτη ύλη θα μπορούσε κάλλιστα να προορίζεται για ένα εξαιρετικής ποιότητας λευκό κρασί.
 
Ο κορυφαίος κριτικός οίνου, Έρικ Ασίμοβ, δοκίμασε τη ρετσίνα κατά τη διάρκεια μίας τυχαίας στάσης για μεσημεριανό σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο και όπως φαίνεται η εμπειρία του έμεινε αξέχαστη.
 
«Η ρετσίνα είναι ένα απ’ τα πιο περιφρονημένα κρασιά στον κόσμο[…] Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι για το κρασί είναι ότι η ρετσίνα είναι απαίσια», ανέφερε ο Ασίμοβ, συνεχίζοντας ότι ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο στην αρχή του χρόνου τον έκανε να αναθεωρήσει το στερεότυπο. Κάνοντας λόγο για μία «αποκάλυψη» ο ίδιος προσέδωσε στην ρετσίνα επίθετα όπως  «γοητευτική,  λαμπερή και ισορροπημένη» για να υπογραμμίσει πως «διαθέτει ευδιάκριτες νότες πεύκου και ταίριαζε απόλυτα με το ψητό καπνισμένο αρνί και τη σαλάτα μου» για να σχολιάσει στη συνέχεια «πόσο εύκολο, είναι να απορρίψει κανείς παραδόσεις αιώνων όπως η ρετσίνα, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις σύγχρονες ευαισθησίες μας».
 
Μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη για την ελληνική οινοποιία έκρυβε η λίστα με τα 10 «αξέχαστα κρασιά» για το 2016 που δημοσιοποίησαν οι New York Times, με την οποία η ελληνική ρετσίνα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη . 
 
Τέσσερις από τις καλύτερες ελληνικές ρετσίνες βρίσκονται στο κελάρι της Μαρμελάδας, δίνοντας σε όλους εμάς την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε ποτήρι τη νέα αυτή τάση στον χώρο του κρασιού.
 
Αυτό το καλοκαίρι στηρίζουμε  την Ελλάδα και την ποιότητά της! 
 

*Ο Γιώργος Αϋφαντής είναι ιδιοκτήτης και sommelier του Μαρμελάδα Wine Bar

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.