Θελεις να αλλαξει ο τοπος; Αλλαξε εσυ πρωτα!

Πριν από λίγες μέρες το Ηρώο της Κομοτηνής βανδαλίστηκε , αφού με σπρέι κάποιοι ασυνείδητοι έγραψαν καινούριο σύνθημα. Για ακόμη μια φορά μνημεία, που κατέχουν σημαντική θέση στην πόλη όχι μόνο της Κομοτηνής αλλά σε κάθε πόλη, γίνονταικαμβάςσυνθημάτων. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί κάποιος ναλεηλατήσειμε αυτό τον τρόπο την πόλη του; Μήπως αυτό είναι σημάδι έλλειψης σεβασμού προς τον τόπο μας;

Πρώτα πρώτα, στις 2 Απριλίου στο πλαίσιο της εκστρατείαςLet's do it, Greeceεθελοντές πανελλαδικά, κατά συνέπεια και στη Κομοτηνή, με καθαριστικά που τους χορηγήθηκαν από τους Δήμους, προέβησαν σε έναν καλλωπισμό των ελληνικών πόλεων αφαιρώντας τις αφίσες και σβήνοντας τις μουντζούρες πουστόλιζανδιάφορα μνημεία. Στόχος ήταν να γίνουν οι πόλεις αισθητικά πιο προσιτές στους πολίτες και επισκέπτες τους και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για να σέβονται το περιβάλλον.

Δυστυχώς,όμως, μια τέτοια δράση που δείχνει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πόλη τους και είναι άξια σεβασμού, απαξιώθηκε από κάποιους που αμέσως έγραψαν συνθήματα στο πιο κεντρικό μνημείο της Κομοτηνής. Και αυτό είναι σημάδι έλλειψης σεβασμού όχι μόνο προς τον τόπο μας αλλά πολύ περισσότερο προς την προσπάθεια των ανθρώπων που χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος κόπιασαν να καθαρίσουν την πόλη που εμείς οι ίδιοι ρυπαίνουμε.

Τι σημαίνει όμως το ρήμασέβομαι“; Σέβομαι σημαίνει ότι εκτιμούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Σέβομαι,επίσης,σημαίνει πως δείχνουμε σεβασμό για κάτι και προσπαθούμε να μην το προσβάλλουμε. Σε αυτό το κάτι, λοιπόν συγκαταλέγεται και η πόλη/χώρα μας. Αν δε δείξουμε σεβασμό απέναντί της πώς περιμένουμε να μας σεβαστεί και η χώρα μας; Ακόμη, οι δημόσιοι χώροι και τα μνημεία ανήκουν στη δημόσια περιουσία που έχει φορέα όλους μας. Συνεπώς με μια τέτοια πράξη απαξιώνουμε όχι μόνο τον τόπο μας αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Επιπλέον, καταδικάζουμε τη σωματική, λεκτική και οικονομική βία αλλά ξέρετε, και το να γράφουμε πάνω σε μνημεία, μορφή βίας είναι. Μπορεί η συγκεκριμένη βία να μην έχει αποδέκτη άνθρωπο (άμεσα) αλλά έχει αποδέκτη το περιβάλλον και τον τόπο μας και μάλιστα αποτελεί ποινικό αδίκημα(382§4 Π.Κ).

Από την άλλη πλευρά, πολλά από τα συνθήματα εκφράζουν αγανάκτηση για τα πολιτικά τεκταινόμενα ή για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο σύνθημα στο Ηρώο. Η αγανάκτηση όμως δεν εκφράζεται μέσω της φθοράς της ξένης ή κρατικής ιδιοκτησίας. Αντίθετα μπορεί να εκφραστεί με πιο παραγωγικούς και σαφώς νόμιμους τρόπους. Δεν πρέπει να αναγνωρίζεται,λοιπόν,κανένα ελαφρυντικό σε τέτοιες πράξεις και ανεξαρτήτως περιεχομένου των συνθημάτων, μια τέτοια κίνηση είναι καταδικαστέα.

Εν κατακλείδι, με το να λεηλατούμε την πόλη μας έστω και με αυτό τον τρόπο μην περιμένουμε να αλλάξει ο τόπος αυτός. Ο τόπος αλλάζει όταν αλλάζουν οι άνθρωποί του και οι άνθρωποι αλλάζουν όταν από μικροί διδάσκονται ηθικές αξίες όπως είναι ο σεβασμός και η υπακοή στους νόμους. Μόνο τότε μια χώρα πάει μπροστά και γνωρίζει την ανάπτυξη. Όταν έχει τους πολίτες της συμμάχους και όχι αντιπάλους. 
 

Η εικόνα αποτελεί στιγμιότυπο από την πρόσφατη δράση της “Let's Do it,Greece” στην Κομοτηνή

* Η Ναταλία Ταρουδάκη είναι φοιτήτρια του τμήματος Νομικής ΔΠΘ


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.