Εξαιρετο θεατρικο «δωρο» η παρασταση «Ο ανθυπολογαχος Γκουστλ» (+Gallery)

Της ομάδας «α΄ όπως β΄» και του Χρήστου Παπαδόπουλου, που ανέβηκε στη σκηνή του Rex δια του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουμε το Σάββατο που μας πέρασε στη σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου- Rex.

Πρόκειται για την παράσταση του έργου «Ο ανθυπολογαχός Γκουστλ» του Άρτουρ Σνίτσλερ από την ομάδα «α΄ όπως β΄», με πρωταγωνιστή τον Κομοτηναίο Χρήστο Παπαδόπουλο, σε ένα από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, που ταυτίζονταν και οι δύο με το πρόσωπο του ανθυπολοχαγού Γκουστλ. Αυτούς τους δύο εαυτούς τού Γκουστλ που παρουσίασε στην σκηνή ευφυώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Τσόπας, ο οποίος μετέφρασε επίσης από τα γερμανικά το κείμενο και υπέγραψε την διασκευή της νουβέλας, μετατρέποντας τον κεντρικό μονόλογο του ήρωά της σε θεατρικό διάλογο.

Μια πραγματικά ευφυής διασκευή- συνομιλία δύο εκ των πολλών εαυτών που κρύβουμε μέσα μας, εστιάζοντας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σ’ αυτόν τον εαυτό   που δείχνουμε προς τα έξω,  αλλά  και σ’ αυτόν τον σιωπηλό  που κουβαλάμε μέσα μας.

Ένα εξαιρετικό θεατρικό εύρημα που βοήθησε πολύ στην ανάδειξη του φόβου που διακατέχει τον ήρωα εμπρός στον θάνατο, στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, καθώς και στην έννοια της τυχαιότητας, που μπορεί από την απόλαυση και την παιγνιώδη διάθεση της παρακολούθησης μιας παράστασης  όπερας να οδηγήσει στη μια και μόνη επιλογή που απομένει  –μέχρι το σκηνικό ν’ ανατραπεί πλήρως–  στον ήρωα-στρατιώτη, την αυτοκτονία.

Ένα εύρημα ενός σύνθετου με τους όρους της σύγχρονης θεατρικής παραγωγής έργου, του κλασικού Άρτουρ Σνίτσλερ, του οποίου  η ομάδα «α΄ όπως β΄»,  αφαίρεσε τη «σκόνη» του χρόνου και «φώτισε» τις ιδέες που ήταν κυρίαρχες στον αυστροουγγρικό στρατό την εποχή του συγγραφέα, όπως ο αντισημιτισμός ή οι σεξιστικές αντιλήψεις για τον μονοδιάστατο ρόλο των γυναικών.

Το εύρημα του διπλού Γκουστλ, όπως ήταν εύλογο, επηρέασε και την επί σκηνής κίνηση των δύο εκφραστών του ίδιου ήρωα, που περίμεναν το κοινό να εισέλθει στο θεατρικό χώρο, καθήμενοι στο παγκάκι του λιτού μεταλλικού σκηνικού, που εν τούτοις συνομιλούσε με τον φωτισμό, και ήταν «εργαλείο» στην κίνηση των δύο ηθοποιών.

Φυσικά ό,τι μπορεί να πει κάποιος για την υποκριτική του Γιώργου Βεργούλη, και ιδίως του «δικού μας» Χρήστου Παπαδόπουλου, ήταν ότι ήταν μαγική σε σημείο έκπληξης! Γιατί κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο πτυχιούχος μιας τεχνοκρατικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Χρήστος Παπαδόπουλος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μπορούσε να παρουσιάζει επί σκηνής τόσο μεγάλη υποκριτική ωριμότητα. Άριστος !!!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, μπράβο στο ΔΗΠΕΘΕ για την πρόσκληση.

Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
«Το θεατρικό μας μέλλον προδιαγράφεται ελπιδοφόρο»

«Στην ομάδα «α΄όπως β’» είχαμε ένα «δικό» μας παιδί. Aυτό ήταν το  κίνητρο για να φέρουμε την παράσταση. Τον Χρήστο Παπαδόπουλο, γέννημα θρέμμα της Κομοτηνής, και το δεύτερο είναι ότι μια ομάδα νέων παιδιών, επέλεξαν, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, να καταπιαστούν με έναν πολύ σημαντικό συγγραφέα, αλλά δύσκολο. Τα θέματα που πραγματεύεται είναι δύσκολα. Θεωρείται πρωτοπόρος, είναι ένας συγγραφέας που υπήρξε τομή για το ευρωπαϊκό  θέατρο, αλλά δύσκολος για την εύπεπτη εποχή μας. Ωστόσο μία ομάδα νέων παιδιών επέλεξαν ένα δύσκολο και σημαντικό έργο. Αυτό και μόνο μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον το θεατρικό μας μέλλον προδιαγράφεται ελπιδοφόρο. Τους εύχομαι να συνεχίσουν και να μας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσουμε έργα ανάλογου επιπέδου και ανάλογων ερμηνειών.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.