Ο, τι αποκομισα απο την Κοινοτητα Νεων Κομοτηνης

«Κοινότητα Νέων δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά σεβασμός, αλληλεγγύη και δημιουργία»

Μην βαρεθείς να το διαβάσεις, κρατάει λίγο…
Προτού έρθω στην Κομοτηνή, έψαχνα χώρους ή στέκια ή ομάδες που θα μπορούσα να συμβάλλω και εγώ, με αυτά που διαθέτω, στον πολιτισμό του τόπου που επέλεξα να σπουδάσω. Ομάδες δημιουργικές, με στοιχεία διαφορετικότητας και πρωτοπορίας. Μπορεί να πει κανείς πως το να σπουδάζεις σε μία μικρή πόλη δεν έχει αρκετές επιλογές όμως αυτό δεν με πτόησε λεπτό για να τις επισκεφθώ όλες και να τις ανακαλύψω.

Έτσι λοιπόν, ξεκίνησα να ανακαλύπτω ομάδες και ανθρώπους και προσπαθώντας να καταλάβω που ανήκω, γνώρισα την Κοινότητα. Με τράβηξε από το πρώτο λεπτό και σκέφτηκα από την πρώτη στιγμή πως αυτό το όμορφο φοιτητικό δημιούργημα πρέπει να συνεχιστεί. Σας μιλάω τόση ώρα για αυτή χωρίς να σας έχω εξηγήσει τι είναι. Επειδή δεν μου αρέσουν οι τυπικοί ορισμοί και ειδικά για συλλόγους που προάγουν τον πολιτισμό των νέων, θα σας δώσω έναν δικό μου ορισμό.

Κοινότητα Νέων δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά σεβασμός, αλληλεγγύη και δημιουργία. Ένα δημιούργημα φοιτητών που σ’ αφήνει να ενταχθείς σε μια διαφορετικότητα προσώπων και ιδιοσυγκρασιών και να γνωρίσεις καλύτερα πρώτα τον ίδιο σου τον εαυτό και μετά τους υπόλοιπους. Μια μικρή κοινωνία που σου δείχνει τα πρώτα βήματα για να καταλάβεις πώς λειτουργεί η μεγάλη. Μόνο με μια βασική διαφορά, στην Κοινότητα δεν υπάρχει ανώτερος, κατώτερος, υπάρχει ισότητα, κοινός άξονας ευθύνης, λόγος και ιδέες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο τρόπος που παίρνονται οι αποφάσεις αγγίζει τη δημοκρατία σε μεγάλο βαθμό.
Κανένα πολιτικό συμφέρον, καμία χρωματική κομματική πιτσιλιά. Θα μπορούσε να πει κανείς πως στόχος των δράσεων είναι η προώθηση της αλήθειας μέσα από την τέχνη. Μια τέχνη που δεν έχει μόνο ένα χρώμα. Προφανώς συμπεριφορές που προσβάλλουν τον άνθρωπο ή τον απορρίπτουν δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια τέτοια ομάδα… με τόσα πολλά χρώματα. Οπότε οι έννοιες του ρατσισμού, του φασισμού και της ομοφοβίας που απορρίπτουν ανθρώπους είναι κατακριτέες και για εμάς δεν έχουν καν χρώμα. Θα μπορούσαν ίσως να έχουν το μαύρο για το κακό που έχουν προκαλέσει αλλά και πάλι η Κοινότητα ρίχνει χρώμα πάνω στο μαύρο.

Παράγει δράσεις για τον πολιτισμό από τους φοιτητές με πλήρη αυθεντικότητα και αφοσίωση. Έπειτα, ό,τι παράγεται από νέους είναι καλό να το προστατεύει η Κοινωνία (τοπική) και να το βοηθάει να πάει ακόμη πιο ψηλά εάν βλέπει ότι προσπαθεί.

Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσική, Φωτογραφία, Επιτραπέζια, Παραδοσιακοί Χοροί, Ραδιόφωνο, Λογοτεχνία,  Ζωγραφική, Κατασκευές είναι τα τμήματα που δημιουργούν την Κοινότητα. Δωρεάν τέχνη, από φοιτητές για όλους, χωρίς δασκάλους με την προσπάθεια των φοιτητών και μόνο.

Ύστερα αυτό που σε δένει με μια ομάδα και συγκεκριμένα με την Κοινότητα δεν είναι μόνο οι ώρες των τμημάτων, είναι το πριν και το μετά. Είναι ότι μοιράζεσαι τους φόβους σου, ότι αντιμετωπίζεις καταστάσεις, ότι μαθαίνεις, ότι γίνεσαι δημιουργικός, ότι και εσύ συμβάλλεις κάπου. Αλλά με μία βασική διαφορά, η κοινότητα σου μαθαίνει να κάνεις κάτι επειδή εσύ ο ίδιος πραγματικά το θες, όχι επειδή θα πάρεις μια βεβαίωση ή χρήματα. Το κάνεις για εσένα.

Μπορεί ο χρόνος να είναι περιορισμένος αλλά δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθεις να λειτουργείς μέσα σε μια τέτοια ομάδα.

Εγώ το έκανα και κατάλαβα πως αν πιστέψεις πραγματικά στον συνάνθρωπό σου μπορείς να καταφέρεις ό,τι πραγματικά επιθυμείς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι σεβασμός, πείσμα και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.
Μόνο μια τέτοια ομάδα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, γιατί είναι αληθινή και κοιτάει μπροστά και αυτό το κάνει για τον εαυτό της και τους άλλους σε πραγματική κλίμακα, όχι απλώς για να φανεί ή επειδή της είναι εύκολο ή επειδή δεν έχει κάτι άλλο να κάνει.

Επειδή, φέτος είναι μια πολύ δημιουργική χρονιά για την Κοινότητα Νέων θέλω να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χώρο αυτό και στις εμπειρίες που απέκτησα με την ομάδα μας.

Και επειδή εμείς είμαστε όντως ομάδα, ζητώ συγγνώμη από τους υπόλοιπους που μίλησα στο α’ ενικό.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' αυτούς που πίστεψαν στην Κοινότητα που την στήριξαν και την στηρίζουν συνεχώς.

Ευχαριστούμε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.