Ειναι εντελως σταματημενη η Ελλαδα;

Για τη θέση της χώρας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μίλησαν τρεις καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Την ανάγκη ύπαρξης σχεδιασμού ώστε η χώρα να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα τόνισαν και οι τρείς ομιλητές, καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών που συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής την Τετάρτη 22 Μαρτίου.
 
Οι Ιωάννης Μουρμούρης, Περικλής Γκόγκας και Χαράλαμπος Βλάδος μίλησαν στους φοιτητές, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, για την «οικονομικοπολιτική πορεία της χώρας και τη θέση-προοπτική της στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει προσλάβει μεγάλη σημασία, λόγω και των τελευταίων κινήσεων και των αναταράξεων που επικρατούν στην ΕΕ.
 
Για αυτό άλλωστε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών οργάνωσε αυτή την εκδήλωση, σημείωσε, ο υπεύθυνός της κ. Γιάννης Καϊσίδης, προσπαθώντας κάθε χρόνο να πραγματοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις με επίκαιρα θέματα, με στόχο την ενημέρωση των φοιτητών, ώστε να αποκτήσουν εφόδια που θα αξιοποιήσουν στο μέλλον.
 
 

Ιωάννης Μουρμούρης «Έχουμε μια ανησυχητική στασιμότητα, και δεν το κάνουμε με βάση μια πολιτική, απλώς έχει εξελιχθεί έτσι» 

Την άποψη πως η Ευρώπη ήδη είναι πολλών ταχυτήτων, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης και του μεγέθους, των χωρών που αποτελούν την ΕΕ, εξέφρασε ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Μουρμούρης, σημειώνοντας πως το θέμα είναι περισσότερο λεκτικό παρά ουσιαστικό.
 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν μερικές ιδέες, με κυρίαρχη την ανακοίνωση του Ζισκάρ ντ’ Εσταίν που προτείνει η πρώτη ταχύτητα να είναι η εξαμελής ομάδα των ιδρυτών της Ένωσης, που θα αναπτύξει την ομοσπονδιοποίηση στα οικονομικά. Όσο για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν πολύ υψηλό χρέος, αλλά τεράστια διαφορά στον παραγωγικό ιστό (η μεν δεν έχει η δε έχει) θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αυτενέργεια, με στόχο την εξισορρόπηση.
 
Όμως η Ελλάδα σήμερα, όπως σημείωσε ο κ.  Μουρμούρης περνά μια ανησυχητική στασιμότητα, την οποία ο καθένας βλέπει όπως επιθυμεί. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι αριθμητικά το ίδιο, όταν αυτό ανέβει μερικές δεκάδες εκατομμύρια αρχίζουν να μιλούν για ανάπτυξη, και το αντίστροφο, κάτι που φαίνεται και από το εμπορικό ισοζύγιο, που παραμένει και αυτό στάσιμο στα περίπου 20 δις ευρώ. «Έχουμε μια ανησυχητική στασιμότητα, και δεν το κάνουμε με βάση μια πολιτική, αλλά έχει εξελιχθεί έτσι» σημείωσε, τονίζοντας πως χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, όπου θα καταγραφεί το τι επιθυμούμε να κάνουμε, και μάλιστα είχε μπει, παρόλο που θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από το ίδιο το κράτος, ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του Μαρτίου 2016.  «Και τότε φάνηκε περίεργο πως βάζουμε προαπαιτούμενο αυτό που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να κάνουμε, το οποίο είναι τραγικό» και μάλιστα δεν ζητήθηκε, και μόλις προ 15 ημερών ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι δημιουργείται μια επιτροπή για το αναπτυξιακό σχέδιο.
 
Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα, ο κ. Μουρμούρης σημείωσε πως είναι ανάγκη να κινηθούμε για να δημιουργήσουμε ένα δικό μας σχέδιο για να βγούμε από την κρίση, και να επιλέξουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Στη συνέχεια, με βάση το σχέδιο αυτό και πού βρισκόμαστε ως χώρα, θα πρέπει να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να μοιράζονται αυτά που υπάρχουν.
 
 

Περικλής Γκόγκας «Ταχύτητες είναι η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη, αλλά είναι και η όπισθεν, και αυτό πρέπει να αποφύγει η χώρα» 

Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα επηρεάσει σίγουρα τη χώρα μας, σημείωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Περικλής Γκόγκας, και αυτό γιατί σίγουρα δεν θα είμαστε στην πρώτη ταχύτητα. «Ταχύτητες όμως», πρόσθεσε σκωπτικά, «είναι η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη, αλλά είναι και η όπισθεν, και αυτό πρέπει να αποφύγει η χώρα».
 
Ο ίδιος εστίασε στο θέμα του νομίσματος, και γιατί αυτό είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή πορεία και γενικότερα την ευημερία των πολιτών της Ελλάδας, τονίζοντας πως «θα είναι λάθος να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός του να συνεχίσουμε να είμαστε στο γκρουπ των ισχυρών χωρών με το ισχυρό νόμισμα». Αυτό προσπάθησε να αναδείξει, σημειώνοντας πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνει είναι στο νόμισμα, αποχωρώντας μονομερώς και οικειοθελώς από την Ευροζώνη, που θα κάνει όμως πολύ χειρότερο το πρόβλημα του χρέους της χώρας, μιας και αυτό είναι σε ευρώ. 

Χαράλαμπος Βλάδος «Εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε ένα δίλλημα η ΕΕ, σε μια κομβική φάση της εξέλιξής της» 

Την άποψη ότι η ΕΕ σήμερα βρίσκεται σε μια φάση αναδιάρθρωσης, που επιβάλλεται από τις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, τόνισε ο Λέκτορας κ. Χαράλαμπος Βλάδος, επισημαίνοντας πως το σημερινό περιβάλλον αλλάζει δραστικά, με το κέντρο βάρους να μετακινείται προς την Ανατολή.
 
Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές διαστάσεις πολιτικών ανατροπών, που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ξεκινώντας από την επικράτηση του Brexit, φτάνοντας στην περίοδο Trump και συνεχίζοντας. «Εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε ένα δίλλημα η ΕΕ, σε μια κομβική φάση της εξέλιξής της» σημείωσε, καταθέτοντας την άποψη πως οι πιθανές τροχιές της ΕΕ από εδώ και πέρα είναι δύο. Η μία είναι η ενδυνάμωση μιας τάσης ομοσπονδοποίησης, ενοποίησης σε επίπεδο νομισματικό αλλά και δημοσιονομικό, που απαιτεί ενοποίηση σε συνολικό πολιτικό επίπεδο, ενώ η άλλη τροχιά είναι αυτή των πολλών ταχυτήτων, που εγκυμονεί σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο της διάλυσης.
 
Αυτό το σενάριο όμως περιέχει πολλά ερωτηματικά και αβεβαιότητες, για αυτό και πιστεύει ότι το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους είναι κρίσιμο και για την Ελλάδα, η οποία σε αυτή τη φάση βρίσκεται, κατά τον ίδιο, σε ένα κρίσιμο σημείο και μεγάλα διλλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η δραχμή ή το ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.