«Φωτισε» απο τη συμμετοχη του κοσμου η «Υγρη Πολη» της Φωτεινης Ναουμ(+Gallery)

Κατάμεστη η Λέσχη Κομοτηναίων στην παρουσίαση του έκτου μυθιστορήματος της Κομοτηναίας συγγραφέα που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης»

«Για την υγρή πόλη, την πόλη της παλιάς Κομοτηνής που μοιάζει όσο ποτέ άλλοτε με την Κομοτηνή του σήμερα, μας μιλάει μέσα από το νέο βιβλίο της η Φωτεινή Ναούμ, η δική μας Φωτεινή»…

Με αυτόν τρόπο ξεκίνησε την εισήγησή της η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της με τίτλο «Υγρή Πόλη» με το οποίο εγκαινίασε και την συνεργασία της με τις εκδόσεις «Διόπτρα» οι οποίες και διοργάνωσαν την εκδήλωση σε συνεργασία με τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης.

Για την «Υγρή Πόλη» της Φωτεινής Ναούμ, ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται κατά βάση στην Κομοτηνή των μέσων του 20ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον έρωτα, που τόσο η ίδια αγαπά, πέραν της κ. Δαλακούρα, μίλησε και η επίσης συγγραφέας κ. Άση Κιούρα, ενώ αποσπάσματα του μυθιστορήματος ερμήνευσε η εκπαιδευτικός κ. Κική Αμβροσιάδου, η οποία επίσης πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στο σχετικό teaser βίντεο που δημιούργησε αποκλειστικά για το μυθιστόρημα η ομάδα της “Maik Productions” σε σκηνοθεσία του κ. Μιχάλη Βαμβακά, το οποίο και προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Νάγια Δαλακούρα
«Η Υγρή Πόλη, το πιο ώριμο πόνημά της Φωτεινής Ναούμ»

Ως το «πιο προσωπικό βιβλίο της Φωτεινής, το πιο ώριμο πόνημά της, κράμα όλων των επιρροών της και σφραγίδα του λογοτεχνικού ύφους της» χαρακτήρισε το έκτο μυθιστόρημα της κ. Ναούμ η κ. Δαλακούρα κάνοντας λόγο στην συνέχεια για ένα μυθιστόρημα στο οποίο «η ξέφρενη ζωή διαδέχεται τη συμβατική, ο πλούτος τη φτώχεια, η μνήμη τη λήθη. Τα πάθη αναζωπυρώνονται εκεί που δεν υπήρχε φλόγα, η περιπέτεια ξεκινά για ανθρώπους που δεν είχαν κάτι να ελπίζουν, εικόνες τους παρελθόντος επισκέπτονται ανθρώπους που δεν είχαν καμία διάθεση για επισκέπτες. Όλα πλάθονται στη ζωή με μια σκόνη μαγική που κάποτε λέγεται Μοίρα και κάποτε λέγεται Επιθυμία». «Έτσι είναι και η ίδια η ζωή. Γύρω μας όλα μεταλλάσσονται. Τρέχουν και δεν ξαναγυρίζουν πίσω. Όπως το ποτάμι. Αυτό που στοιχειώνει μέχρι και σήμερα την πόλη μας» επεσήμανε άλλωστε η ίδια προτρέποντας τους παρευρισκομένους να ζήσουν την μαγεία της «Υγρής Πόλης».

Άση Κιούρα
«Ένα ανάγνωσμα που αποπνέει πρωτίστως σεβασμό προς τον αναγνώστη»

Ως ένα «διαμάντι πολλών καρατίων» χαρακτήρισε το βιβλίο η κ. Άση Κιούρα, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως πρόκειται για ένα ανάγνωσμα με «ευγενικό τρόπο γραφής, στο οποίο οι λέξεις πλέκονται μεταξύ τους αθόρυβα και γλυκά. Ένα ποτάμι ορμητικό που καταλήγει σε ήρεμη θάλασσα. Χείμαρρος ο λόγος. Πλούσια η ελληνική γλώσσα αφήνει τα ίχνη της καλοσυνάτα σε κάθε σελίδα». «Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που αποπνέει σεβασμό προς τον αναγνώστη και αφήνει σε αυτόν μια τρυφερή νοσταλγία» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως σκοπός του είναι να παράγει συναισθήματα, παρά να τα εκφράσει. «Είναι μία στάση απέναντι στην πραγματικότητα» σημείωσε ευχόμενη τέλος «η Υγρή Πόλη να σας αφήσει την γεύση που άφησε σε μένα».

Τελευταία τον λόγο έλαβε η ίδια η συγγραφέας με έκδηλό τον ενθουσιασμό της τόσο για την ανταπόκριση του κόσμου όσο και για το νέο της αυτό βιβλίο, που  όπως δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για την ίδια. Ένα ξεκίνημα στο οποίο όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ωστόσο, πρωταγωνιστεί η πόλη της καρδιάς της, η Κομοτηνή, την αγάπη και την πίστη της για την οποία, παρά το γεγονός ότι δηλώνει λάτρης των ενθυμήσεών της από τα παλαιότερα χρόνια, δήλωσε για ακόμα μία φορά.

Η παρουσίαση αυτή αγαπήθηκε πολύ από το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης που γέμισε στην κυριολεξία τον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων και αποτέλεσε μια «φωτεινή» επιβεβαίωση  της αγάπης του κοινού προς την «δική μας» Φωτεινή Ναούμ και τα γραφόμενά της. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.