«Μας χρειαζεται το παραμυθι για να ζησουμε την καθημερινοτητα μας»

Ομιλία για τη λειτουργία του μύθου στη συγκρότηση του υποκειμένου από τον Γκάρο Εσαγιάν

Τους τρόπους με τους οποίους ο μύθος μπαίνει στη ζωή μας από το ίδιο το υποσυνείδητό μας ανέλυσε ο κ. Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης ΟΡΦΕΑΣ το απόγευμα της Τετάρτης 1 Μαρτίου κατά την εκδήλωση της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής με θέμα «Η λειτουργία του μύθου στη συγκρότηση του υποκειμένου: Ψυχαναλυτική προσέγγιση».
 

Ο κ. Εσαγιάν σημείωσε ότι με την εισήγησή του θέλησε να κάνει τους ακροατές του να προβληματιστούν γύρω από την ψυχολογική αξία και ψυχολογική σημασία του μύθου. Άλλωστε, όπως εξήγησε, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεώρηση, ο μύθος αποτελεί ένα ψυχικό οικοδόμημα που βοηθά στην συγκρότηση του υποκειμένου, ή πιο απλά ότι «μας χρειάζεται το παραμύθι για να ζήσουμε την καθημερινότητά μας», ειδικά στη σύγχρονη εποχή, παρόλο που θεωρείται ότι ο μύθος έχει πεθάνει.
 
Στον μύθο μας εισάγει το ίδιο μας το υποσυνείδητο, σημείωσε, μιας και καθημερινά μας δίνει πράγματα για να φανταστούμε και να τα μυθοποιήσουμε, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Εσαγιάν, την πιο ανθρώπινη πλευρά μας. «Δεν πρέπει να σταματήσουμε να λέμε παραμύθια στα παιδιά μας» υποστήριξε, τονίζοντας πως υπάρχει ένας κίνδυνος από την αποθέωση της τεχνολογίας και της επιστήμης.
 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Μαίρη Κοσμίδου σημείωσε πως με την ομιλία του κ. Εσαγιάν και τη σειρά εκδηλώσεων στην οποία αυτή εντάσσεται προσπαθούν να συμβάλλουν στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά δρώμενα της Θράκης, της Ροδόπης και της Κομοτηνής, υποσχόμενη πως αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.