Ο Προοδευτικος Πατριωτισμος της αυτοπεποιθησης, της καινοτομιας και της παραγωγης εθνικου πλουτου επιδοκιμαστηκε στην Κομοτηνη (+Gallery)

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» με ομιλητές τον πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη

Σε μιας εξαιρετικής ποιότητας, πολιτική στη βασική της διάσταση, εκδήλωση εξελίχθηκε, την Τετάρτη το βράδυ, η παρουσίαση του βιβλίου «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» του Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού και αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Ινστιτούτου Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόνης, με ομιλητές τον πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη και τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη. Η εκδήλωση, διοργανωτής της οποίας ήταν οι εκδόσεις «Παπαζήση», η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» και το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο», πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης μας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, πατρός Χρυσοβαλάντη Δήμου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ευχόμενος προσωπικά «ο προοδευτικός πατριωτισμός να συνυφανθεί με πράξεις που θα θέσουν ένα τέλος στους οδυνηρούς καιρούς της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού». Ακολούθησε η προσφώνηση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης μας κ. Νίκου Αγγελίδη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη κατά καιρούς συνεργασία του με τον παρευρισκόμενο πρ. υπουργό, καυτηρίασε στη συνέχεια την κυβερνητική ανακολουθία προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με τα εξαγγελλόμενα, κατατιθέμενα αλλά μη ενεργοποιούμενα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, και θεώρησε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας εθνικής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση.
 
Στη συνέχεια, η κ. Κατσαρή αναφέρθηκε στη συμβολική της παρουσίας σε εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών του πρυτάνεως κ. Αθανασίου Καραμπίνη και του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, ιδιαίτερα σήμερα που είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων, «προκειμένου όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πρόταγμα ουσίας, στο οποίο θα κυριαρχεί η παρρησία, ο ορθολογισμός, η πίστη στην αξία των ειδικών και επιστημόνων, η πίστη στον πολίτη που σκέφτεται και δεν καταναλώνει. Ένα κίνημα προοδευτικού πατριωτισμού με συμμετοχή, όπως αυτή των σημερινών ομιλητών, θεσμικών προσώπων, της πολιτικής και του ακαδημαϊκού χώρου, των οποίων η συμβολή στην επιζητούμενη κοινωνική και πολιτική ωριμότητα κρίνεται αναγκαία.»
 
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο πρύτανης ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα. 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Ο συγγραφέας προτείνει να απαντηθεί η εθνική μιζέρια με μαχητικότητα, διεθνοπολιτική αξιοπιστία, με επαναφορά σε επίπεδα ισοτιμίας» 

«[…]Το βιβλίο περιέχει πληροφορίες για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο, και που πολλά από αυτά, σιγά σιγά βλέπουμε να περνούν από την σφαίρα του οράματος και του σχεδιασμού στην εφαρμογή και υλοποίηση. Προσωπικά έλυσα αρκετές απορίες μου σε θέματα που είτε δεν είχα την πλήρη γνώση είτε δεν είχα την καθαρή εικόνα που έχει ένας από τους χειριστές τους. Όμως εκείνο που επίσης μου κέντρισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα τα θέματα που παραθέτει στο βιβλίο, αφορούν αμέσως ή εμμέσως στην περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην Θράκη. Αυτό που άλλοι αποκαλούν άκρο της Ελλάδος και εμείς αποκαλούμε Κέντρο των Εξελίξεων και που ο Γιάννης Μανιάτης μας παρουσιάζει αδιάσειστα στοιχεία τεκμηρίωσης και στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια.
 

Ο Γιάννης Μανιάτης μέσα από το βιβλίο του παρουσιάζεται στον αναγνώστη πόσο βαθύς γνώστης είναι των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων τόσο σε μείζονα παγκόσμια και διευρωπαϊκή κλίμακα όπως το Περιβάλλον και η Κλιματική Αλλαγή – η Ενέργεια – η Ασφάλεια αλλά και η κυριαρχία και σημασία των αξόνων και μορφών μεταφοράς των διαφόρων μορφών της ενέργειας, όσο και σε μικρότερης κλίμακας προβλήματα που αφορούν κυρίως στην περιοχή μας και στη χώρα μας, όπως ο περιφερειακός σχεδιασμός, η αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη και οι επιπτώσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά και η σωστή και λάθος ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από τα παραδείγματα εφαρμογής τους στη χώρα μας και στην Γερμανία. Εξειδικεύεται ακόμα και στο κατά πόσο η στοχαστικότητα την οποία παρουσιάζουν οι ΑΕΠ στο φορτίο παραγωγής μπορεί να αμβλυνθεί ώστε να επιτευχθεί η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα με όλα τα επακόλουθα καλά, όπως η μείωση τιμών ενέργειας και το καθαρότερο περιβάλλον.
 
Ενώ τα θέματα στα οποία αναφέρεται στο βιβλίο έχουν μία σημαντική ευρύτητα μέσα από τις σελίδες του καταφέρνει να παρουσιάσει με ενάργεια την αλληλεπίδρασή τους και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Από τις απαιτούμενες για την χώρα μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής με ταυτόχρονη επανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και της θεσμικής μας ισορροπίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα μέχρι τη διαμόρφωση της παραγωγικής βάσης και της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής συνείδησης για την Ελλάδα που «μπορεί να τα καταφέρει». Μια Ελλάδα που ξεπερνά το σοκ των τελευταίων ετών και αποκτώντας όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά αυτό που ο ίδιος αποκαλεί εύστοχα Προοδευτικό Πατριωτισμό προτείνει να αρνηθούμε την ήττα της χώρας, την παραίτηση, το δήθεν μοιραίο και αναπόφευκτο, να απαντηθεί η εθνική μιζέρια με μαχητικότητα, διεθνοπολιτική αξιοπιστία, με επαναφορά σε επίπεδα ισοτιμίας.
 
Η προσέγγιση όχι μόνο της γεωπολιτικής του ανάλυσης αλλά κυρίως της προτεινόμενης διαδικασίας επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων συνδυάζει τη σκέψη με το όραμα του πολιτικού και τη γνώση του τεχνοκράτη που γνωρίζει το σημερινό γίγνεσθαι. Του τεχνοκράτη με την εμπειρία διοίκησης σε ευαίσθητες θέσεις, εκεί όπου υπηρετώντας τες, οφείλεις να διακρίνεις το εφικτό από το ανέφικτο και να ξεκινάς σημαντικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα.
 

Οι διεργασίες αλλά και η συστηματική και αποτελεσματική δουλειά ώστε να επιλεγεί ο TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη μέσω της περιοχής μας σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς προτεραιότητες που στήριζαν τον γιγαντιαίο Nabucco, σε συνδυασμό με τα οφέλη για την χώρα του Υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τον κατασκευαστή του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και τον κάθετο διάδρομο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος Βουλγαρίας IGB αποδεικνύει ότι όχι μόνο καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο τροφοδοσίας, αλλά προσδίδουν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θράκη ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα για όλα τα διεθνοπολιτικά θέματα. Αυτά που εμείς εδώ αντιλαμβανόμαστε καθημερινά, περιγράφονται και σχολιάζονται με τεκμηρίωση στις σελίδες του βιβλίου.
 
Αλλά και σε απλούστερα θέματα καθημερινότητας όπως για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή προτείνει λύσεις, για την Πολεοδομική ανασυγκρότηση και την αστική ανάπτυξη μέσα από τις βιώσιμες πόλεις, τη διαχείριση των δασών και τα ύδατα αλλά και τα υδατοδρόμια για περιοχές χωρίς αεροδρόμια (θυμήθηκα π.χ. τη Σαμοθράκη). Στοιχεία επίσης σημαντικά για την περιοχή μας. Δε ξεχνά βέβαια να αφιερώσει αρκετές σελίδες στην έξυπνη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες, τις επικοινωνίες, τα δημόσια έργα και φυσικά το ασφαλιστικό και τη βιωσιμότητά του μέσα από τρεις συγκεκριμένες δράσεις – ρήτρες όπως τις αποκαλεί. Και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις ρήτρες αυτές είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και της έρευνας, η οποία θα φέρει τη γνώση, την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Προτείνει λοιπόν ως τρίτη ρήτρα να αποδίδεται ποσοστό 5% επί των δημοσίων εσόδων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τη στήριξη των μεταπτυχιακών και της έρευνας[…]. Επιλέγοντας, ευχαριστώ τον Γιάννη Μανιάτη που μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά για αυτά που πιστεύαμε ότι ξέρουμε αλλά τελικά δεν γνωρίζαμε.».
 
Ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα. 

Γιώργος Πετρίδης «Το βιβλίο περιγράφει απτές προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής» 

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ξεκίνησε την ομιλία του, ενθυμούμενος την πρώτη του γνωριμία με τον πρ. υπουργό, πριν αρκετά χρόνια όταν ο Γιάννης Μανιάτης ήταν λέκτορας και ιδιαίτερα δημοφιλής στο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος σε μια αδιάλειπτη από τότε μεταξύ τους, λόγω και ταύτισης των επαγγελματικών τους αντικειμένων, σχέση, συνεχίζοντας με μία ειδική αναφορά-πρόταση «ο χωροταξικός σχεδιασμός να ξεφύγει από τα όρια του οριζόντιου σχεδιασμού σε επίπεδο κράτους και να περιέλθει στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειών.
 
Αυτό είναι κάτι που αναφέρεται στο βιβλίο», συνέχισε, «και δεν το έχω δει να αναφέρεται σε κανένα άλλο αντίστοιχο πόνημα. Το βιβλίο δεν αναλώνεται σε μια θεωρητική προσέγγιση των όρων μεταρρύθμιση ή προοδευτικός πατριωτισμός, αλλά περιγράφει απτές προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής. Λέει τι έχει κάνει, τι έχει προτείνει να γίνει, τι έχει δρομολογήσει, πόσο έχει εκτεθεί στον δημόσιο λόγο τα προηγούμενα χρόνια. Μιλάει για πρωτοβουλίες και ενέργειες που οδηγούν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εξάλλου είναι η κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία που προσδίδουν στις προτάσεις του κ. Μανιάτη τον χαρακτηρισμό προοδευτικός.
 

Κλείνοντας θα πω πως στην συγκυρία που ζούμε δεν έχουμε καν την πολυτέλεια να προβλέψουμε το μέλλον μας. Το βλέπουμε και είναι ορατό μπροστά μας. Είναι ορατό εφόσον συνεχίσουμε να κινούμαστε στους ρυθμούς που κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, ως κράτος, ως πολιτική αλλά κυρίως ως κοινωνία, και επομένως ήρθε η ώρα να το προετοιμάσουμε πατώντας όμως σε προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, προτάσεις όπως αυτές που περιγράφει ο κ. Μανιάτης στο βιβλίο.»
 
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο πρ. υπουργός, αν. καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου κ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην εντελέστατη παρουσίαση του βιβλίου από τους ομιλητές, εστίασε στην έννοια του πατριωτισμού, η οποία στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη, ταυτιζόμενη με υπερεθνικιστικούς κύκλους, εστιάζοντας στη συνέχεια στη σχέση του βιβλίου με τη Θράκη που ανέδειξε ο κ. Καραμπίνης και στον όρο «εφαρμοσμένη πολιτική» που χρησιμοποίησε ο κ. Πετρίδης, εξηγώντας ότι το επίθετο προοδευτικός ως πρόσημο του όρου πατριωτισμός συνυφαίνεται με πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης που καταργούν τις κοινωνικές ανισότητες και αρνούνται την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο των Υπηρεσιών Αλληλεγγύης που εφαρμόστηκαν στα χρόνια της κρίσης και εκπονήθηκαν από το Υπουργείο του. Αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας και στη δυναμική της ανάδειξής της ως ενεργειακού κόμβου, στο χωροταξικό και στην αναγκαιότητα του περιφερειακού σχεδιασμού. 

«Ο πολιτικός δρα σκεπτόμενος την επόμενη γενιά ενώ ο πολιτικάντης την επόμενη εκλογική αναμέτρηση» 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Ράδου, πτυχιούχου της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο κ. Μανιάτης όλα όσα έπραξε ως υπουργός, όλα όσα σκέφτεται κι όσα πρόκειται να κάνει, δεν διστάζει να τα συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο δίνοντάς μας την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να τον αξιολογήσουμε. Μια ενέργεια που δεν μας συνηθίζουν οι Έλληνες πολιτικοί εν έτει 2016. Οι περισσότεροι όταν τελειώνει η θητεία τους απομονώνονται, απολαμβάνοντας τα οφέλη που τους παρέχει το αξίωμά τους. Αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση του κ. Μανιάτη. Υπό δυσμενείς συνθήκες όπως η οικονομική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια επαναφέρει την ιδέα της ελπίδας. Μια ελπίδα που βασίζεται στην υλοποίηση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς και ειδικά στη δημόσια διοίκηση, η οποία θα προσελκύει επενδύσεις, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα διασφαλίζει την διαφάνεια και την αξιοκρατία.
 
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωσή μου κατέληξα ότι ο κ. Μανιάτης συγκαταλέγεται στους πολιτικούς με όραμα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα. Τρανταχτό παράδειγμα οι ενέργειες και οι αποφάσεις του μέχρι τώρα οι οποίες τον καθιστούν πολιτικό και όχι πολιτικάντη. Η διαφορά είναι ότι ο πολιτικός δρα σκεπτόμενος την επόμενη γενιά ενώ ο πολιτικάντης την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό αποδεικνύεται από το παρελθόν μιας και η τότε κυβέρνηση ηττήθηκε στις αμέσως επόμενες εκλογές αλλά άφησε παρακαταθήκη (όπως το πλούσιο έργο στο υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) που θα έχουν αποτελέσματα και στο μέλλον.»
 
Ακολούθησε συνομιλία με το κοινό περί σπανίων γαιών, ασφαλιστικού, γεωθερμίας, ζεόλιθου και κτηματολογίου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το ακόλουθο απόσπασμα περί προοδευτικού πατριωτισμού από το βιβλίο.
 
[ Όταν λέμε προοδευτικό πατριωτισμό εννοούμε] «έναν πατριωτισμό μάχιμη δύναμη του δυτικού κόσμου, που πιστεύει στις δυνάμεις της πατρίδας, όχημα για την εθνική ανόρθωση, τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τη δυνατότητά μας να παράγουμε εθνικό πλούτο, τις προοπτικές που διαμορφώνουμε όταν είμαστε εξωστρεφείς και με αυτοπεποίθηση, όταν στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας που παράγουν καινοτομία, που είναι ανταγωνιστικές. Έναν πατριωτισμό που είναι προοδευτικός, δίνοντας κορυφαία προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, μεταμορφώνοντας την ελληνική γραφειοκρατία σε υποστηρικτή της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας που περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες και κυρίως αυτές που κινδυνεύουν με αποκλεισμό, που στηρίζει την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων, που βασίζεται στην αειφορική χρήση και επανάχρηση των πρώτων υλών, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που διαμορφώνει ένα ισχυρό δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.