Η ιστορια των Εβραιων της ΠΑΜ-Θ και οι γενεσιουργες αιτιες του Ολοκαυτωματος

Συζητήθηκαν στην Ημερίδα με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1941-1944» - Που διοργάνωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΔΠΘ Βασίλης Ριτζαλέος υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Η ανάδειξη της ιστορίας των 864 Εβραίων της Κομοτηνής, αλλά και συνολικά των 4219 Εβραίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και κυρίως η διερεύνηση των γενεσιουργών αιτιών αυτού, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της ημερίδα με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1941-1944», που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπό την αιγίδα του Τμήματος, κ. Βασίλης Ριτζαλέος.
 
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, αποτέλεσε αφορμή συνάντησης σπουδαίων ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια της Γερμανίας, του Ισραήλ, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, οι οποίοι και κατέθεσαν πολύ σημαντικά στοιχεία, για μία μέχρι προσφάτως, άγνωστη στο ευρύ κοινό, πτυχή της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας, χάρη και στη συνεισφορά των χορηγών κ.κ. Βίκτωρ Βενουζίου, Συμεών Λάκε, Άννας Γαβριηλίδου-Λεβή, James Scapa και Harry Zinn.
 

Παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί από ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας και της Ευρώπης, όπως η κ. Γαβριέλλα Ετμεκτσόγλου, Διευθύντρια του New York University στο Βερολίνο, η κ. Βάλια Κράββα, Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, η κ. Μαρία Καβάλα, ιστορικός και καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η κ.Rumyana Marinova- Χρηστίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας “St Kliment Ohridski”και ο κ. Γιώργος Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, η κ. Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, o κ. Angel Chorapchiev, Λέκτορας Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, η κ. Μαρία Βασιλικού, Επιστημονική Συνεργάτης στο Institut fur Zeitgeschichte Munchen του Βερολίνου, ο κ. Μιχάλης Λυχούνας, Αρχαιολόγος, η Δρ Ρένα Μόλχο, ιστορικός και η κ. Ρίκα Μπενβενίστε, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
 
Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε την «κορύφωση της μεταδιδακτορικής έρευνας του κ. Βασίλη Ριτζαλέου» όπως επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο οποίος ήταν και ο επιβλέπων της εν λόγω έρευνας. 

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος «Ο εθνικισμός πέραν των θυμάτων, έχει καταστρέψει μνημεία πολιτισμού, τα οποία δυστυχώς δεν ξαναγίνονται» 

Ο κ. Χατζόπουλος ευχαρίστησε το σύνολο των συντελεστών της ημερίδας, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανασίου Καραμπίνη, ενώ κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία από την κατεδάφιση των εβραϊκών μνημείων της πόλης της Κομοτηνής, την δεκαετία του 1980.
 
«Το 1991 ήρθα στο Τμήμα και διαπίστωσα έκπληκτος ότι δυστυχώς πριν από ελάχιστα χρόνια, την δεκαετία του 1980 κατεδαφίστηκε η Συναγωγή των Εβραίων που είχε διασωθεί στην Κομοτηνή» δήλωσε ο ίδιος. «Ο εθνικισμός έχει προκαλέσει απίστευτο αριθμό θυμάτων, ανθρώπινων ζωών. Όπως είπε και ο Μακρυγιάννης “οι άνθρωποι ξαναγίνονται, η μαγιά δεν χάνεται”. Ο εθνικισμός πέραν των θυμάτων, έχει καταστρέψει μνημεία πολιτισμού, τα οποία δυστυχώς δεν ξαναγίνονται.
Η ιστορία αυτής της πόλης, δεν άρχισε το 1920, ούτε το 1923, έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα και στην ιστορία αυτή περίοπτη θέση κατείχαν και κατέχουν τα θρησκευτικά μνημεία όλων των θρησκειών, όλων των ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν σε αυτόν τον τόπο» σημείωσε. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Η ημερίδα αυτή έρχεται να συμπληρώσει κενά, τόσο σε μένα προσωπικά, όσο και γενικότερα στην ιστορία της περιοχής» 

Του χαιρετισμού του κ. Χατζόπουλου προηγήθηκε ο χαιρετισμός του κ. Ριτζαλέου αλλά και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος τόνισε πως «η ημερίδα αυτή έρχεται να συμπληρώσει κενά, τόσο σε μένα προσωπικά, όσο και γενικότερα στην ιστορία της περιοχής» ευχαριστώντας τους έχοντες την πρωτοβουλία διοργάνωσής της.

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Μανόλης Βαρβούνης έλαβε τον λόγο ακολούθως επισημαίνοντας πως η ημερίδα αυτή καταδεικνύει το επιστημονικό έργο που λαμβάνει χώρα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, τονίζοντας πως «το Τμήμα μας είναι ιδιαιτέρως υπερήφανο για αυτή». 

Λάζαρος Σεφιχά, αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης «Η ουσία για πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι η ανάλυση των δεδομένων αλλά και ο εντοπισμός των αιτίων που οδήγησαν σε αυτά» 

Πριν την έναρξη των συνεδριών, χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Λάζαρος Σεφιχά, αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο οποίος επεσήμανε πως «ημερίδες όπως η σημερινή, μέσα από τη συνάντηση ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται να ρίξουν φως, όχι μόνο στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, αλλά και στο πώς αυτά προσεγγίστηκαν και παρουσιάστηκαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν της λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου».
 
«Αυτή είναι η ουσία για πρωτοβουλίες όπως η σημερινή» συνέχισε, «η ανάλυση των δεδομένων, όχι μόνο η καταγραφή, αλλά και ο εντοπισμός όσων οδήγησαν ουσιαστικά σε αυτά, όσων επιτράπηκε να συμβούν ως αποτέλεσμα της επικράτησης ακραίων ιδεολογιών με παραπλανητικά προσωπεία, που τελικά στόχευαν στην εφαρμογή ρατσιστικών, μισαλλόδοξων πολιτικών και στην μαζική εξόντωση ανθρώπων».
 

Ημερίδες όπως αυτή, κατέληξε ο ίδιος, «δίνουν την ευκαιρία διατύπωσης νέων καίριων ερωτημάτων σχετικά με τα γεγονότα αυτά και δημιουργούν μία βάση για την περαιτέρω έρευνα, τις συνθήκες και τις γενεσιουργές συνθήκες του Ολοκαυτώματος».
 
Μεταξύ άλλων στο κοινό παρευρέθηκαν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΔΠΘ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κ. Στεπάν Ματεοσιάν, ο επιχειρηματίες και επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας κ. Σταμάτης Κουρούδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών ν.Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου και πληθώρα φοιτητών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες κάνοντας κλικ στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.