Οι νεοι της ΕΕ απεναντι στην εξαπλωση της Διεθνους Τρομοκρατιας

Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Europe Direct και οι JEF Κομοτηνής

Τις προκλήσεις που παρουσιάζει για την ΕΕ η εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας και τις πολιτικές με τις οποίες μπορεί αυτό το πολύπλοκο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί διερευνήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων N.Ροδόπης τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Κομοτηνής την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
 
 

Υψηλής σημασίας το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης

 
Το θέμα της τρομοκρατία και της ριζοσπαστικοποίησης είναι υψηλής σημασίας για την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, ειδικός συνεργάτης στο τμήμα Διεθνών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τόσο σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας των χωρών μελών της ΕΕ όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
 
Και αυτό γιατί παρατηρείται το φαινόμενο πολλά ακροδεξιά κόμματα να βρίσκονται σε άνοδο, με πολλές κρίσιμες προεκλογικές αναμετρήσεις να πραγματοποιούνται την αμέσως επόμενη περίοδο ξεκινώντας αυτή την Κυριακή με τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής ενός Ακροδεξιού προέδρου.
 
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι τεράστιες οι προκλήσεις για την ΕΕ και τους πολίτες της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μουσουλμάνους αλλά και την ασφάλειά τους» σημείωσε.
 
Για αυτό και σε αυτή την εκδήλωση θέλησαν να φέρουν στο προσκήνιο το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης σε όλη την κοινωνία και τους νέους, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν πολίτες με άλλα θρησκεύματα, για παράδειγμα μουσουλμάνους στην Ευρώπη λόγω και της προσφυγικής κρίσης.
 
Αυτό που θεωρεί ο κ. Τζογόπουλος ότι χρειάζεται είναι μια νέα κουλτούρα πολυπολιτισμικότητας που, αν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διευκολυνθεί η συμβίωση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών.
 
 

Οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές και ο περιορισμός των δικαιωμάτων 

Το θέμα της τρομοκρατίας είναι αρκετά επίκαιρο λόγω των πολλαπλών και συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, τόνισε ο κ. Βασίλειος Γραμματίκας, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ, που στην ομιλία του προσέγγισε την έννοια της τρομοκρατίας.
 
Ο κ. Γραμματίκας τόνισε πως τα κράτη δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα σε ένα κοινά αποδεκτό ορισμό, ανέλυσε τις μορφές που έχει λάβει μέχρι σήμερα και τα νομικά μέτρα αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΕΕ, το βαθμό της επιτυχίας τους αλλά και την επίδρασή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.
 
«Δεν είναι μόνο οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές, αλλά και τι επιπτώσεις έχουν στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών» τόνισε, και αυτό γιατί η συνήθης αντίδραση των κρατών σε τρομοκρατικές επιθέσεις είναι αντιτρομοκρατικά μέτρα που επηρεάζουν αυτά τα δικαιώματα.
 
Τελευταίο παράδειγμα η οδηγία της ΕΕ για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, με σκοπό την αντιτρομοκρατική πολιτική, η οποία παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις, την προσωπικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και την ιδιωτικότητα της επικοινωνίας.
 
«Υποτίθεται ότι ανταλλάσσουμε ελευθερία με ασφάλεια, δεν είμαι καθόλου βέβαιος κατά πόσο αυτό ισχύει και κατά πόσο αυτές οι πολιτικές, παρότι περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, έχουν επιτυχία στην αντιτρομοκρατική τους διάσταση» κατέληξε.
 

 

Μια εμπειρία από το Ιράκ 

Την εμπειρία του από τους τρείς μήνες που πέρασε στο Ιράκ το 2015 αφηγήθηκε ο κ. Νότης Τσίλης στους παρευρισκόμενους.
 
Ο κ. Τσίλης τόνισε πως πριν από 2,5 χρόνια είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή του, όταν τον χτύπησε ένας ασυνείδητος οδηγός και τον εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη και να ακρωτηριαστεί το αριστερό του πόδι πάνω από το γόνατο.
 
Κατόπιν του δόθηκε η ευκαιρία, μέσω μιας κλινικής στην οποία εργαζόταν να βοηθήσει κάποια άτομα που ήταν ακρωτηριασμένα στο Ιράκ, όπου προσπάθησε να τους δείξει μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα πως είναι να είναι όρθιοι και να περπατήσουν ξανά, και ότι η ζωή δεν τελειώνει.
 
«Το να το προσεγγίσει κάποιος αρτιμελής είναι αρκετά δύσκολο, όταν όμως δει το ζωντανό παράδειγμα, τότε ανοίγεται ο άνθρωπος, όποιο πρόβλημα και αν έχει» σημείωσε, τονίζοντας πως παρόλο που ήταν φοβισμένοι, μιας και οι περισσότεροι είχαν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στην περιοχή, όταν έβλεπαν ότι υπήρχε ελπίδα, για να προχωρήσουν στη ζωή τους, η στάση τους άλλαζε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.