Standing Rock: Ο βραχος που (αντι)στεκεται

Πολύ προφητικά κατάλληλο το αρχαίο όνομα της τοποθεσίας όπου αυτές τις μέρες οι Λακότα, οι Ντακότα, οι Σιού κι άλλες ενωμένες φυλές των Ινδιάνων της Αμερικής δίνουν τον μεγάλο τους αγώνα για την ζωή, για την Γη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στην απληστία των πολυεθνικών, τις πουλημένες κυβερνήσεις και την αδιαφορία των κοινωνιών.
 
Και γιατί να μας ενδιαφέρει ο μακρινός αγώνας των ιθαγενών στο μακρινό Standing Rock;
 
Για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί δεν είναι τόσο μακρινός όσο φαίνεται.
 
Μια πετρελαϊκή εταιρία, που όπως είναι φυσικό, ελέγχει και κατευθύνει μια κυβέρνηση, περνά τον αγωγό της μέσα από ιδιωτική και ιερή γη απειλώντας με μόλυνση ολόκληρο οικοσύστημα, βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτό το οικοσύστημα, παραποιεί και καταπατά νόμους με μεγαλόσχημα, γελοία προσχήματα και στέλνει στρατιωτικοποιημένη αστυνομία να καταστείλει με κάθε μέσο, άοπλους πολίτες μέσα στην ίδια τους την γη. Παλιά ιστορία κι επαναλαμβανόμενη. Θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και να μας χαλάσει τον ύπνο του ασυνείδητου δικαίου που κοιμόμαστε; Λοιπόν, αυτή την φορά ίσως και ναι!
 

Μέσα στην υπερ-συσσώρευση όλων αυτών των αιώνων απληστίας, διαφθοράς, κατάφορης αδικίας, κατάχρησης εξουσίας, επιβολής του δίκαιου του δυνατότερου, βίαιης καταστολής και χρήσης του φόβου, ως όργανο ελέγχου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου και με όλους τους πιθανούς τρόπους, φαίνεται ότι ο παγκόσμιος πολίτης αρχίζει να ανοίγει αργά αργά το ένα του βλέφαρο και να ξυπνά από τον λήθαργο. Να συνειδητοποιεί ότι είναι μέρος αυτού του μηχανισμού που τον εκμεταλλεύεται κι ότι αρκεί ο καθένας από μας να αρνηθεί να λειτουργήσει ως γρανάζι του, για να μπλοκάρει ο μηχανισμός και ν’ αλλάξουν τα πράγματα.
 
Οι διαμαρτυρόμενοι στον καταυλισμό του Standing Rock, σαν μεγάλοι πολεμιστές που είναι και σαν νέοι Γκάντι, είναι αποφασισμένοι η διαμαρτυρία τους να είναι καθαρά ειρηνική, χωρίς βία και βασισμένη σε αυτό που η μακροχρόνια έλλειψη του έφερε την ανθρωπότητα σε αυτήν την δυσαρμονία: την αγάπη και την συμπόνια ως πρωταρχικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Ουτοπικό; Μη βιάζεστε τόσο.
 
Όταν πριν από λίγες βδομάδες είχαν αρχίσει να κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Standing Rock και η αστυνομία άρχισε να επιδίδεται σε μαζικές συλλήψεις -έχουν συλληφθεί 400 άτομα-, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η ανεπιβεβαίωτη είδηση ότι η αστυνομία ερευνά τους χρήστες του facebook για να βρει άτομα που δηλώνουν την παρουσία τους στην τοποθεσία Standing Rock, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συλλήψεις. Μέσα σε δυο μέρες έγινε κάτι που ανάγκασε τα μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι New York Times να ασχοληθούν: Ένα εκατομμύρια χρήστες του facebook, απ’ όλο τον κόσμο δήλωσαν την (ψευδή) παρουσία τους στην τοποθεσία Standing Rock, προκειμένου να δυσκολέψουν το έργο αυτής της έρευνας.
 
Αντιπροσωπείες απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν συνεχώς στο πλευρό των αμερικανών ινδιάνων ή δηλώνουν επίσημα την υποστήριξη τους: από τις ιθαγενείς φυλές της Ν.Αμερικής, τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας και τους Ινουίτ. Ακτιβιστές , αντιπροσωπείες οργανισμών, δημόσια πρόσωπα και ηθοποιοί του Hollywood βρίσκονται εκεί με την αστυνομία να επιτίθεται με γκλομπ, να ρίχνει πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, spray πιπεριού και καπνογόνα, αστυνομικά σκυλιά και κανόνια πεπιεσμένου νερού σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Κάποια τμήματα των ειδικών δυνάμεων που στάλθηκαν στο Standing Rock, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν διαταγές, λέγοντας ότι η δουλειά τους δεν είναι να χτυπάνε άοπλους πολίτες και φυσικά αντικαταστάθηκαν. Πληθαίνουν οι πολιτείες των οποίων οι σερίφηδες αρνούνται να στείλουν στο Standing Rock τις αστυνομικές τους δυνάμεις μετά από τις διαμαρτυρίες που δέχονται από τους πολίτες τους. 2.000 αμερικανοί βετεράνοι υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και αναμένονται αυτές τις μέρες να φθάσουν στο Standing Rock και να λειτουργήσουν ως ασπίδα, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.
 
Οι φωνές αποδοκιμασίας και διαμαρτυρίας από τον απλό κόσμο αρχίζουν να λειτουργούν όλο και πιο πολύ ως πραγματικός μοχλός πίεσης. Νορβηγική Τράπεζα που χρηματοδοτούσε το έργο, αποσύρθηκε για τον ίδιο λόγο: η πίεση της κοινής γνώμης και των πελατών.
 
Θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν ένα νέο κίνημα είναι εν γένεση!
 
Αυτοί οι πραγματικά γενναίοι άνθρωποι του Standing Rock, οι προστάτες του νερού και της γης, όπως τους αποκαλούν, κάνουν αυτό που κανείς άλλος δεν κάνει. Αυτό που όλοι θα έπρεπε να κάνουμε. Κι αν δεν υποστηρίξουμε τον δικό τους δρόμο σημαίνει ότι πολύ απλά και ήσυχα δεχόμαστε τον σκοτεινό δρόμο που δείχνουν οι διεφθαρμένες εξουσίες για εμάς, για τα παιδιά μας και για την ανθρωπότητα όλη.
 

Δεν είναι μακρινό αυτό που συμβαίνει στο Standing Rock γιατί αυτό είναι το μέλλον, που ετοιμάζεται για όλους μας, είτε το έχουμε καταλάβει είτε όχι: ένας πλανήτης που θα λειτουργεί αποκλειστικά προς οικονομικό όφελος κάποιων πολυεθνικών. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτός ο κόσμος διαγράφεται μπροστά μας. Εξαπάτηση, αδικία, ασέβεια, εκμετάλλευση, ενώ εμείς θα μουρμουρίζουμε μεταξύ μας αλλά τελικά θα σκύβουμε το κεφάλι και θα συναινούμε. Κι εδώ πέρα, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά , αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στον αγώνα των Σκουριών, για να πάρουμε μια τοπική γεύση.
 
Δεν είναι μακρινό αυτό που συμβαίνει στο Standing Rock, γιατί μας δίνει αυτό το κάτι, που αναζητούσαμε πολλοί σ’ αυτόν τον πικρό καιρό της απραγίας και της σιωπής απέναντι σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν. Μας κάνουν μια πρόταση….. Μας δείχνουν έναν δρόμο που δεν έχουμε ξαναπάρει και που τελικά είναι απελευθερωτικός και μόνο να τον βαδίζεις. Σου ξαναδίνει την αίσθηση ενός χαμένου, χιλιοπατημένου εαυτού: του ατόμου που αξίζει να είναι ανθρώπινο ων, εκείνου του εαυτού, που το να είσαι άνθρωπος είναι όνομα τιμής κι όχι το αντίθετο.
 
Από τις 29 Σεπτεμβρίου μας καλούν όλους, συγχρονισμένους παγκοσμίως, σε συγκεντρώσεις ομαδικές, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές ή μόνος του ο καθένας στο σπίτι του, για να προσευχηθούμε, να διαλογιστούμε ή όποιον άλλο τρόπο διαλέξει ο καθένας, που του είναι οικείος, ώστε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη μητέρα γη, στο νερό που δίνει ζωή σε όλους μας και να επικαλεστούμε την προστασία τους. Απλά αυτό! Σχεδόν, από τον καναπέ μας! Ίσως, τελικά, η νέα «επανάσταση» δεν θα είναι με όπλα, με βία ή με οργή στους δρόμους, αλλά αυτή που δεν δοκιμάσαμε ποτέ, η αλλαγή εκ των έσω , του καθενός από μας.
 
Στη δεκαετία του 90, ακτιβιστές ήρθαν σε επαφή στον Αμαζόνιο με ιθαγενείς φυλές, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να τις προστατέψουν από τις εταιρίες που κατέστρεφαν τη γη τους. Οι φυλές που συνάντησαν ήταν κοινότητες πολύ δεμένες μεταξύ τους και ζούσαν σε μια τέλεια αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Όταν οι μπουλντόζες έφτασαν , οι ακτιβιστές ρώτησαν τους αρχηγούς τους τι θα έκαναν τώρα που έμεναν χωρίς γη και σπίτια. Κι εκείνοι τους απάντησαν: « Μη προσπαθείτε να βοηθήσετε εμάς εδώ. Γυρίστε πίσω στις κοινωνίες σας και αλλάξτε το όνειρο του σύγχρονου κόσμου σας. Είναι εξαιτίας αυτού του ονείρου που χανόμαστε».
 
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 6 η ώρα Ελλάδας, οι προστάτες του νερού από το Standing Rock μας καλούν στη δεύτερη σε σειρά, παγκόσμια προσευχή/ διαλογισμό ή ότι άλλο επιλέξουμε εμείς, ως κίνηση υποστήριξης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Στο διαδίκτυο θα βρείτε και την live αναμετάδοση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.