Δεκεμβριος στο Στεκι της Πολιτιστικης Κινησης

Με κινηματογράφο, ποίηση, Όμηρο, Bazaar και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Στέκι της για τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε χθες η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης. Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται βραδιά μελοποιημένης ποίησης, προβολή ντοκιμαντέρ, αλλά και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20.00
Εκδήλωση – ομιλία της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής με θέμα “Παίζοντας με τον χώρο και τον χρόνο στις εικαστικές τέχνες : Από τον Πικάσο και τον Νταλί έως τον Έσερ”
Ομιλητής : Ανδρέας Λύκος, Μαθηματικός – Συγγραφέας
 
Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής έχει τη χαρά να φιλοξενεί το μαθηματικό και συγγραφέα Ανδρέα Λύκο, ο οποίος θα προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη των μαθηματικών.
Όπως αναφέρει ο ομιλητής σε σχετικό του σημείωμα για το περιεχόμενο της ομιλίας: «Στην ομιλία αυτή θα διερευνήσουμε τον τρόπο που μεγάλοι καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα προσέγγισαν τον χώρο και τον χρόνο. Αρχικά, θα ορίσουμε την έννοια της διάστασης και κάνοντας ένα νοητικό πείραμα θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που θα αντιλαμβανόμασταν ένα τετραδιάστατο αντικείμενο στον τρισδιάστατο χώρο μας. Θα ανταμώσουμε με τη χωρική τέταρτη διάσταση των κυβιστικών πινάκων και θα συζητήσουμε για τον υπερκύβο, ένα τετραδιάστατο «αντικείμενο» που έγινε γνωστό στους μη ειδικούς μέσα από ένα έργο του Νταλί. Θα έρθουμε σε επαφή με παράδοξα αντικείμενα που, ενώ μοιάζουν με γνωστά γεωμετρικά σχήματα, στην πραγματικότητα είναι οφθαλμαπάτες που μετασχηματίζουν τον τρισδιάστατο χώρο. Τέλος, θα δούμε τον τρόπο που ο χρόνος απεικονίστηκε σε κάποια εμβληματικά έργα τέχνης».
Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
 
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 17.30 – Τσανάκλειος Σχολή (Παλιά Πρυτανεία)
Η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης συμμετέχει στο Πρόγραμμα:Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα – Santa Run Komotini
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.), η Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, o Α.Σ. ΑμεΑ ΗΡΟΔΙΚΟΣ και τα δύο μεγάλα δρομικά κινήματα της πόλης Komorun & Ορεινός Ημιμαραθώνιος Οχυρού Νυμφαίας συνδιοργανώνουν έναν αγώνα δρόμου αφιερωμένο στον εθελοντισμό και συγκεκριμένα στη δράση που θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχόμενη χρονιά από τις 14 – 22 Ιανουαρίου 2017 με τίτλο “Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα”.
Ο ξεχωριστός αγώνας δρόμου, περίπου 2 χλμ., με αφετηρία την Τσανάκλειο Σχολή (Παλιά Πρυτανεία), θα πραγματοποιηθεί γύρω από το κέντρο της πόλης. Ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.
 
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19.30
Βραδιά Μελοποιημένης Ποίησης αφιερωμένη στον Έρωτα
Όταν η ποίηση παντρεύεται τη μουσική, γίνονται μικρά θαύματα. Η Εύα Δήμου και η Ηρώ Κακαζάνη μας χαρίζουν την ποίησή τους και η Ελένη Μελανοφθαλμίδου την μελοποιεί και την τραγουδά με ευαισθησία. Την συνοδεύουν οι μουσικοί Χρήστος και Σοφία Χατζοπούλου.
Είσοδος ελεύθερη
 
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20.30
Ισμαρικός οίκος και… παραδοσιακό γλέντι
Ο Κώστας Μαυρίδης και η Ιωάννα Κάζη διαβάζουν αποσπάσματα από τη ι Ραψωδία της Οδύσσειας σε μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτη, που αναφέρονται στους Κίκονες και στον Ισμαρικό οίνο, στη μέθη και στην τύφλωση του Κύκλωπα Πολύφημου.
Η Χρύσα Καραδήμα, Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, εισηγείται με ευσύνοπτο τρόπο το θέμα: «Οίνος Ισμαρικός. Το κρασί της Μαρώνειας στην αρχαιότητα». Ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, που επιμελείται η Ισμήνη Πετροπούλου.
Στον μπουφέ θα υπάρχουν σπιτικά εδέσματα από τις κυρίες της Πολιτιστικής Κίνησης και κρασί από παραγωγούς της Μαρώνειας.
Είσοδος 5 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση της Π.Κ.Ρ.
 
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 18.00
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής σε συνεργασία με το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Πολιτιστικής Κίνησης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ανοιχτή σε όλα τα παιδιά της πόλης με εργαστήρια και θεατρικά δρώμενα για παιδιά.
Είσοδος 5 ευρώ (μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Γηροκομείο Κομοτηνής)
 
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 18.00 – 19.00
Tea Party – Βazaar του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής
Με πρωτοβουλία ομάδας εκπαιδευτικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και την αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνεται χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τίτλο: Tea Party – Βazaar.
 
Από τα έσοδα της εκδήλωσης το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για την ενίσχυση οικογένειας της οποίας μέλος χρήζει νοσηλείας στο εξωτερικό και το υπόλοιπο για τις ανάγκες εξωραϊσμού του διδακτηρίου.
 
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20.30
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μόνος ή αλληλέγγυος;» από την κινηματογραφική Λέσχη Κομοτηνής
Η μοναξιά δεν είναι απλά ένα υπαρξιακό ζήτημα, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων. Η αλληλεγγύη ήρθε ως απάντηση στην κοινωνική απομόνωση. Το ντοκιμαντέρ για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τη βασική αφορμή της δημιουργίας του, την απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών το 2011. Στη συνέχεια, μέσα από τις μαρτυρίες ασθενών και μελών του ΚΙΑ αποτυπώνει τον αποκλεισμό από το δικαίωμα στην περίθαλψη.
Μπορεί η αλληλεγγύη ως πρακτική να “μεταγγίζεται” στην κοινωνία μέσα από αυτές τις δομές;
 
Σκηνοθεσία – Παραγωγή (με αλφαβητική σειρά) : Ειρήνη Καραγκιοζίδου, Άκης Κερσανίδης, Αιμιλία Κουγιουμτζόγλου, Κική Μουστακίδου, Σταυρούλα Πουλημένη, Χρύσα Τζελέπη
Μοντάζ : Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Πρωτότυπη μουσική : Γιάννης Παπαγεωργίου
Διάρκεια : 72 λεπτά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.