Boccia: Ενα αθλημα για ολους!

Τα μέλη της εθνικής ομάδας Boccia μας συστήνουν το άθλημά τους - Δράση θεωρητικής και πρακτικής γνωριμίας με το παραολυμπιακό άθλημα από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ηρόδικος»

Την ευκαιρία να γνωρίσουν, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, το Παραολυμπιακό άθλημα Boccia, από τους καλύτερους εκπροσώπους του αθλήματος στην Ελλάδα, είχαν χθες το μεσημέρι, συμπολίτες μας, Α.μεΑ. και όχι, αλλά και φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, που συμμετείχαν στη σχετική δράση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ηρόδικος», ο οποίος ανέλαβε τη δράση, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος με την ονομασία «Σημεία Στήριξης», μέσα από την συνεργασία του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση» σε συνεργασία με το «ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Hellenic Hope».
 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά του παραολυμπιακού αυτού αθλήματος, βλέποντας στην πράξη τόσο τα πολλαπλά οφέλη που αυτό έχει στη σωματική υγεία, όσο και στα οφέλη που προσφέρει σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, συνέργειας και άρσης των όποιων τυχών αποκλεισμών για τα άτομα με αναπηρία. Άλλωστε βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος είναι ότι επιτρέπει την από κοινού συμμετοχή αθλητών με και χωρίς αναπηρία.
 
Σκοπός της χθεσινής δράσης ήταν η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του αθλήματος και γενικότερα η ενίσχυση του αναπηρικού αθλητισμού, τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου «Ηρόδικος» κ. Μιχάλης Ραγκούσης, δίνοντας έπειτα τον λόγο στον κ. Γιώργο Τζήμα, Ομοσπονδιακό Προπονητή του Boccia, τον κ. Κώστα Σιάχο, Γενικό Γραμματέα της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων αλλά και τους τρεις Έλληνες παραολυμπιονίκες του Boccia κ.κ. Αλέξανδρο Παπαδάκη, Άννα Ντέντα και Νίκο Γονιό, οι οποίοι ήταν και η βασικοί προσκεκλημένοι της δράσης. 

Γιώργος Τζήμας «Το Boccia προσφέρει την δυνατότητα της άθλησης και του πρωταθλητισμού ακόμα και σε άτομα με πολύ βαριές αναπηρίες» 

Το Boccia, μαζί με το Goalball, είναι τα μοναδικά παραολυμπιακά αθλήματα που δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους στα ολυμπιακά αγωνίσματα, εξήγησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής κ. Γιώργος Τζήμας, επισημαίνοντας πως απευθύνεται ακόμα και στις πιο βαριά κινητικές αναπηρίες, προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα για πρωταθλητισμό.
 
Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, πρόκειται για ένα αρχαιοελληνικό άθλημα. «Υπάρχουν αναφορές ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας έπαιζαν το Μπότσια με βότσαλα. Με το πέρασμα των χρόνων και την παραφθορά των λέξεων έφτασε «μπότσαλα» και κατέληξε στην σημερινή ονομασία “μπότσια”. Στην Ελλάδα ήρθε περίπου το 1994. Εγώ το συνάντησα για πρώτη φορά στο ειδικό γυμνάσιο-λύκειο Ηλίου από τον αξιόλογο συνάδελφο τον κ. Δημήτρη Σκλαβούνο, που είχε φέρει ένα σετ για να κάνουμε άσκηση στους μαθητές του σχολείου, και από εκεί και πέρα εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι αρχίσαμε την πιο ουσιαστική και μεθοδική ενασχόλησή μας με το άθλημα, γνωριστήκαμε με συναδέλφους από άλλες χώρες, πήραμε την τεχνογνωσία τους και κατορθώσαμε σε κάποιες από τις κατηγορίες να είμαστε πρώτοι στον κόσμο» εξήγησε ο ίδιος. Ο κ. Τζήμας επεσήμανε πως το άθλημα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, και μέσα στον αναπηρικό αθλητισμό, παρά το γεγονός ότι είναι λίγο «παρεξηγημένο» γιατί δεν εμπεριέχει το στοιχείο του εντυπωσιασμού, υπογραμμίζοντας πως και στην Ελλάδα η ομάδα αναπτύσσεται συνεχώς, έχοντας μάλιστα αποφέρει και αρκετές διακρίσεις, με τελευταίες αυτές στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. 

Κώστας Σιάχος «Ο αθλητισμός σε έναν αθλητή με αναπηρία και σε έναν με μη αναπηρία, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα» 

Για τη σημασία της διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων γνωριμίας με τα παραολυμπιακά αθλήματα στάθηκε με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία κ. Κώστας Σιάχος υπογραμμίζοντας πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνεις διάχυση των αθλημάτων και στον κόσμο αλλά κυρίως σε νέους γυμναστές, που θα είναι και μελλοντικοί γυμναστές οι οποίοι θα ασχοληθούν σε σχολεία με άλλους αθλητές και θα έχουν μια εμπειρία και μια εξοικείωση με αθλήματα και ειδικά με αθλήματα που είναι στον ευρύ κόσμο τελείως άγνωστα».
 
Ο κ. Σιάχος αναφέρθηκε στη δομή και τη λειτουργία της Ομοσπονδίας και τα «άλματα» που έχει κάνει από το έτος ίδρυσής της έως και σήμερα, που έχει καταφέρει όπως τόνισε να «συντηρεί» 17 αθλήματα, τονίζοντας ωστόσο πως βασικός στόχος αυτής είναι «ο αναπηρικός αθλητισμός να γίνει κτήμα όλου του κόσμου και να καταλάβουν ότι το παραολυμπιακό κίνημα, ουσιαστικά δεν είναι τίποτα το διαφορετικό, είναι αθλητισμός όπως είναι για όλους». «Ο αθλητισμός σε έναν αθλητή με αναπηρία και σε έναν με μη αναπηρία, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, είτε κάνει μαζικό αθλητισμό είτε πρωταθλητισμό» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως « όπως και σε έναν αθλητή χωρίς αναπηρία ο αθλητισμός ακόμα και σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού βοηθάει την καθημερινότητά του, το ίδιο ακριβώς είναι και για ένα άτομο με αναπηρία. Η εξάσκησή του στον αθλητισμό το βοηθάει πολλαπλάσια και είναι και ίσως και ένα κομμάτι που πρέπει απαραίτητα να μπει στη ζωή του κι όχι για να γίνει πρωταθλητής ή να κάνει αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά μόνο και μόνο να κάνει αθλητισμό».
 

Στην ανάγκη στήριξης του αναπηρικού αθλητισμού από τον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, τονίζοντας πως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρας μας, η βοήθεια από πλευράς της πολιτείας βαίνει συνεχώς μειούμενη. Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία και η Παραολυμπιακή επιτροπή, κάνοντας κάποιες ενέργειες και μια πολύ σοβαρή δουλειά, έχει καταφέρει να βρει μια ουσιαστική στήριξη από ιδιωτικούς φορείς. Σήμερα ο μεγαλύτερος χορηγός της παραολυμπιακής επιτροπής είναι ο όμιλος ΟΠΑΠ, χάρη στον οποίο καταφέραμε να προχωρήσει η προετοιμασία όλα τα τελευταία 4 χρόνια και να έχουμε μια αξιοπρεπή συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, κάτω από τις συνθήκες που πρέπει. Το κράτος όσον αφορά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 βοήθησε όσο μπορούσε και έδωσε και μια έξτρα επιχορήγηση για να μπορέσει να γίνει η αποστολή, δυστυχώς όμως η κρίση αυτή έχει γονατίσει τα σωματεία που είναι η βάση του αθλητισμού. Για το 2016 η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί καμία επιχορήγηση για τα σωματεία, διότι δόθηκαν παραπάνω λεφτά από όσα υπολογιζόταν για την Παραολυμπιάδα και δεν υπάρχει δυνατότητα. Αλλά δυστυχώς αν τα σωματεία δεν μπορέσουν να επιβιώσουν, που είναι η βάση του αναπηρικού αθλητισμού, μετά από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αυτό το οικοδόμημα που κάναμε περίπου 25 χρόνια να το στήσουμε με μεγάλη δυσκολία». «Δυστυχώς από το κράτος δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, ωστόσο τουλάχιστον πιστεύουμε μέσα στα πλαίσια των περικοπών που γίνονται παντού στην προσωπική μας ζωή, σε συντάξεις, σε επιδόματα κ.ο.κ. θα μπορέσει να υπάρξει η ψυχραιμία και η σωστή αξιολόγηση, ώστε ένα κομμάτι των λίγων χρημάτων που είναι διαθέσιμα να διατίθεται σωστά και για τον αναπηρικό αθλητισμό αλλά και για τις ομοσπονδίες αλλά και στα σωματεία. Από εκεί και πέρα από εκεί που περιμένουμε πλέον βοήθεια είναι ο ιδιωτικός τομέας, εταιρείες που θα πρέπει να το δούν όχι τόσο ανταποδοτικά από άποψη προβολής, – αν και πιστεύω ότι ακόμα και αυτό μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό για αυτούς αν το χειριστούν σωστά επικοινωνιακά- αλλά ο αθλητισμός είναι ουσιαστικά το κύτταρο και η βάση όλου αυτού του οικοδομήματος» συνέχισε ο ίδιος. 

Άννα Ντέντα «Με ό,τι και αν ασχολείσαι το θέμα είναι να περνάς καλά, γιατί αν δεν το αγαπάς δεν μπορείς να το εξελίξεις» 

Για την πρακτική γνωριμία των συμμετεχόντων στη δράση με το άθλημα, «επιστρατεύτηκαν» τρεις Έλληνες παραολυμπιονίκες και συγκεκριμένα οι κ.κ. Άννα Ντέντα, Αλέξανδρος Παπαδάκης και Νίκος Γονιός, οι οποίοι μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94”.
 
Η κ. Ντέντα πριν από λίγους μήνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία BC3 του Boccia στους παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Όπως είπε η ίδια ασχολείται με το άθλημα εδώ και δύο χρόνια, κατόπιν παρότρυνσης του κ. Τζήμα. «Δεν φανταζόμουν ποτέ, ειδικά όταν ξεκινούσα, πως κάποια στιγμή θα ανέβαινα στο βάθρο των ολυμπιακών αγώνων. Αποτελεί όνειρο για κάθε αθλητή να πάει στην Παραολυμπιαδά, το οποίο για μένα έγινε πραγματικότητα που μου προσέφερε συνολικά πολύ σπουδαίες εμπειρίες».
 
«Η ζωή όσων κάνουν πρωταθλητισμό είναι δύσκολη, γιατί στερείσαι πολλά από την καθημερινότητά σου» επεσήμανε η ίδια τονίζοντας πως « καθημερινά προπονούμαστε 5 με 6 ώρες. Το θέμα όμως είναι ό,τι και αν κάνεις να περνάς καλά, γιατί αν δεν το αγαπάς δεν μπορείς να το εξελίξεις. Όταν ανεβαίνεις στο βάθρο, κάνοντας αυτό που αγαπάς, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία».
 
Η ίδια έθεσε ως βασικό επόμενο στόχο της τους αγώνες του Τόκυο το 2020, ενώ κάλεσε όλους τους νέους, και όχι μόνο, που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας να δοκιμάσουν το Boccia. 

Αλέξανδρος Παπαδάκης «Δεν υπάρχει αναπηρία, που να απαγορεύει σε κάποιον να ασχοληθεί με το Βoccia» 

Ως «βετεράνος» του αθλήματος, καθώς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Εθνικής Ομάδας Boccia ο κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης αναφέρθηκε στους λόγους που το Βoccia ανθίζει και αναπτύσσεται σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας.
 
Οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες, όπως τόνισε, αποτελούν όχι μόνο επιτυχίες των αθλητών αλλά και του κ. Τζήμα που οραματίστηκε την ομάδα, οδήγησαν στην ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του, η οποία ωστόσο είναι και αποτέλεσμα της φύσης του αθλήματος.  «Αρχικά πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, ό,τι μορφή και επίπεδο αναπηρίας και αν αντιμετωπίζει» τόνισε επισημαίνοντας πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο σοβαρός ανταγωνισμός που υπάρχει σε εγχώριο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
«Δεν υπάρχει αναπηρία, η οποία δεν επιτρέπει σε κάποιον να κάνει Boccia» υπογράμμισε τονίζοντας τέλος πως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δράσεις ενημέρωσης και προώθησης του αθλήματος, που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. 

Νίκος Γονιός «Ο αθλητισμός είναι ένας αγώνας με τον εαυτό σου» 

Ο Νίκος Γονιός, επίσης παραολυμπιονίκης του στίβου, στους αγώνες του Ρίο, αποτελεί την νεότερη προσθήκη στην ομάδα του Boccia. Ο ίδιος όπως δήλωσε στο «Ράδιο Παρατηρητής» μετρά μόλις 1.5 μήνα ενασχόλησης με το άθλημα, τονίζοντας ωστόσο πως «όσο περισσότερο το γνωρίζω, τόσο μεγαλύτερη έλξη μου δημιουργεί». Ο λόγος; Σύμφωνα με τον ίδιο ο συνδυασμός της ψυχαγωγίας και της άθλησης, με την στρατηγική, στην οποία βασίζεται πολύ το άθλημα, το οποίο όπως υπογράμμισε ο ίδιος έχει πολλά παρόμοια στοιχεία με τον στίβο, που αποτελεί και το κατεξοχήν άθλημά του.
 
Μιλώντας για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, ο κ. Γονιός έκανε λόγο για μία εμπειρία «που μόνο θετικά μπορεί να σου αφήσει και αυτό γιατί πρόκειται για ένα περιβάλλον στο οποίο νοιώθεις πολύ οικεία, η αντιμετώπιση είναι πολύ καλή και σου δίνει τη δυνατότητα, λόγω της πληθώρας των περιστατικών που βλέπεις, να γίνεις ένα σώμα με όλους και να ξεχάσεις για λίγο την αναπηρία σου».
 
«Ο αθλητισμός είναι ένας αγώνας με τον εαυτό σου, γιατί κάθε φορά προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου» τόνισε ο ίδιος κλείνοντας καλώντας όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει το Boccia. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.